Србија и Балкан

Завршен протест испред РИК-а; САД позивају Србију да истражи изборне нерегуларности

На основу до сада обрађених података, на изборе је изашло 3.804.010 бирача, што значи да је излазност 58,8 одсто, подаци су РИК-а
Завршен протест испред РИК-а; САД позивају Србију да истражи изборне нерегуларности© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

У Београду је вечерас одржан други протест дела опозиције окупљене око листе "Србија против насиља". Учесници протеста траже поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности.

За сутра у 18 часова најављено је ново окупљање, а премијерка Србије Ана  Брнабић тим поводом је поручила да листа СНП не зна колико су гласова добили. 

"Они не знају шта су записници, не знају да њихови чланови бирачких одбора потписују записнике искључиво када су сагласни са истим, а уколико виде неправилности - не потписују. Не знају ни колико гласова су добили (милион, милион и по, а добили 869.000). И баш их брига", написала је Брнабић на друштвеној мрежи Икс.

Према последњим подацима Републичке изборне комисије (на основу обрађених 8.211 бирачких места од 8.273) на парламентарне изборе у Србији изашло је 3.804.010 бирача односно 58,8 одсто.

Највише гласова добила је изборна листа "Александар Вучић- Србија не сме да стане" 46,67 одсто или 1.772.361 гласова. Друга је изборна листа "Србија против насиља" која је освојила 23,69 одсто (899.663 гласова), а на трећем месту је изборна листа "Ивица Дачић-премијер Србије" која је освојила 6,5 одсто или 249.152 гласа.

На четвртом месту по броја гласова је коалиција НАДА са 5,03 одсто (191.067 гласова), а на петом месту је листа "Ми-глас из народа" која је освојила 4,69 одсто или 178.102 гласа.

За коалицију Заветници - Двери гласало је 2,77 одсто гласача односно 105.018 њих.

Савез војвођанских Мађара освојио је 1,69 одсто гласова, док је за Српску радикалну странку гласало 1,47 одсто гласача.

Изборна листа "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини" освојила је 0,76 одсто гласова, а за Изборну листу "СДА Санџака - Сулејман Угљанин" 0,57 одсто.

"Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" освојила је 0,36 одсто гласова, изборна листа Народна странка 0,88 одсто, а листа Заједно за будућност 0,18 одсто.

Руска странка освојила је 0,3 одсто гласова, листа Чедомира Јовановића 0,24 одсто, а листа Саша Радуловић - Борис Тадић 1,19 одсто.

За изборну листу "Србија на западу" гласало је 0,14 одсто, а за листу "Албанска демократска алтернатива" 0,08 одсто.

  • 19. дец 2023 • 22:24

    22:24

    Стејт департмент: Србија да истражи изборне нерегуларности

    САД позивају Србију да истражи наводе међународних посматрача о изборним нерегуларностима, изјавио је на конференцији за новинаре портпарол Стејт департмента Метју Милер, а преноси Глас Америке.

    На питање Гласа Америке како Сједињене Државе виде прелиминарне закључке међународних посматрачких мисија на челу са ОЕБС-ом, у којима су наведене бројне изборне нерегуларности, Милер је одговорио да се у Вашингтону разматра тај прелиминарни извештај.

    "Позивамо Србију да ради са ОЕБС-ом на решавању ових питања. Тврдње о нерегуларностима, о којима су известили ОЕБС и други међународни посматрачи, треба да буду истражене. Насиље уперено ка изборним званичницима, новинарима и акредитованим посматрачима, о чему смо такође видели извештаје, није прихватљиво. То ћемо и даље јасно стављати до знања Србији и, као што сам рекао – позивати да ради са ОЕБС-ом на решавању ових проблема", рекао је портпарол Стејт департмента.

  • 22:14

    Брнабић: Лидери коалиције СНП не знају ни колико гласова су добили

    Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић поручила је да лидери коалиције "Србија против насиља" не знају колико су гласова освојили на изборима одржаним 17. децембра.

    "Они не знају шта су записници, не знају да њихови чланови бирачких одбора потписују записнике искључиво када су сагласни са истим, а уколико виде неправилности - не потписују. Не знају ни колико гласова су добили (милион, милион и по, а добили 869.000). И баш их брига", написала је Брнабић на друштвеној мрежи Икс.

  • 21:32

    Завршен протест испред РИК-а

    У Београду је одржан други протест грађана на позив листе "Србија против насиља".

    Учесници траже поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности.

    За сутра у 18 најављен је нови протест, а Републичка изборна комисија планира седницу.

  • 20:32

    Тепић: Не одустајемо док се не пониште избори у Београду

    Носилац листе "Србија против насиља" Мариника Тепић рекла је за РТС да сви који су окупљени испред РИК-а, као и они као народни посланици, траже поништавање избора зато што су, како је навела, "избори покрадени".

    "Зато што је Александар Вучић са Српском напредном странком организовао увоз бирача из друге државе да би одлучивали о изборима у Београду. И ми сад то већ стандардно кажемо, пошто му се не свиђа како гласа народ овде, онда је одлучио да мења народ тако што увезе и страним држављанима обезбеди да гласа не само на републици, него и у Београду где не живе", навела је Мариника Тепић.

    Боравимо у РИК-у где се грађани окупљају да бране сваки свој глас и ми заједно са њима и нећемо од тога одустати све док се не пониште београдски избори и парламентарни избори парламентарни у Београду, поручила је она.

  • 19:49

    Борељ и Вархељи очекују да надлежни реагују на пријаве о неправилностима

    Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и европски комесар за проширење Оливер Вархељи очекују да ће српски државни органи на транспарентан начин реаговати на кредибилне пријаве о неправилностима на изборима, што укључује и изборе у Београду, преноси Радио слободна Европа.

    Борељ и Вархељи су поручили да, у светлу прелиминарних налаза и закључака, са забринутошћу закључују да изборни процес захтева опипљиво унапређење и даљу реформу, јер је правилно функционисање демократских институција Србије у сржи процеса придруживања ЕУ.

  • 19:26

    Лазовић: Дошли смо да подржимо колеге, не одустајемо од поништавања избора у Бг

    Испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), како јавља Танјуг, окупило се око стотинак присталица опозиције који су блокирали саобраћај у Улици краља Милана.

    Један од представника коалиције "Србија против насиља" Радомир Лазовић изјавио је да су се се окупили да би подржали колеге Маринику Тепић и Мирослава Алексића у штрајку глађу и истакао да је потребно да се поштује изборна воља грађана и да се понове избори, најмање, како је рекао, у Београду. На скупу је тренутно мирно, нема страначких обележја, а окупљени дувају у пиштаљке.

  • 18:37

    Алексић: План је да дођемо до нових избора

    Мирослав Алексић, носилац листе "Србија против насиља", рекао је за Н1 да је план коалиције да се дође до нових избора.

    "Тражимо да се ова ситуација разреши тако што ће бити поништени избори. Градска изборна комисија мора да их поништи, ако не они, онда РИК. Треба да се огласе институције које су заробљене у рукама једног човека", рекао је Алексић.

  • 18:10

    Почео протест испред зграде РИК

    Испред зграде Републичке изборне комисије у Београду почео је протест листе "Србија против насиља". Саобраћај у Улици краља Милана је блокиран од 18 часова. Опозиција тражи поништење избора у Београду.

    Из Министарства унутрашњих послова су саопштили да ће, у складу са чланом 52. Закона о полицији Републике Србије, полицијски службеници Министарства унутрашњих послова снимати и фотографисати учеснике јавних окупљања која ће се одржати 20. децембра, као и фудбалске и кошаркашких утакмица које ће се одиграти, сутра у Београду. 

  • 17:47

    Вучић добио највише гласова у Софији и Букурешту, Србија против насиља у Женеви и Лондону

    Када је реч о бирачима у иностранству, од 39.270 уписаних бирача на парламентарним изборима гласало је 21.797, што су тренутни подаци на основу 58 обрађених бирачких места од укупно 81.

    Највећи број гласова бирача из иностранства добила је листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" 53,31 одсто гласова. На другом месту је листа "Србија против насиља" која је освојила 29,26 одсто гласова, а на трећем листа "Ивица Дачић - премијер Србије" са 3,55 одсто.

    На четвртом месту је листа "Ми глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" (2,81 одсто), а на петом листа "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака - Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини" (2,62 одсто).

    У Сарајеву највише гласова је освојио СНС 73,7 одсто, потом следе Србија против насиља 7,67 одсто, те листа Усаме Зукорлића и Томислава Жигманова 4,11 одсто.

    СНС је у Мостару освојио 84,35 одсто, НАДА 5,44 одсто, СПН 2,72 одсто, док је у Подгорици СНС добио 59,57 одсто гласова, а СПН 21,28 одсто. У Куманову напредњаке је на гласачком листићу заокружило 93,68 одсто бирача, а СПН 0,82 одсто, док су у Скопљу исте листе освојиле 82,55 и 5,76 одсто.

    СНС је највише гласова освојио у Софији (84,48 одсто), Букурешту (76,92 одсто), Лугану (65,27 одсто), Копенхагену (50,56 одсто). У Никозији СНС-у је припало 50,43 одсто гласова, а СПН 33,91 одсто, у Москви СНС-у 35,91 одсто, СПН-у 20 одсто, док је Несторовић добио 11,82 одсто, а у Истанбулу СНС 44,93 одсто, СПН 21,01 одсто, СДА Санџака 9,42 одсто.

    У Абу Дабију је СНС на 47,9 одсто, а СПН 36,23 одсто гласова. У Чикагу 52,96 одсто за СНС и 32,51 одсто за СПН. У главном граду Француске Паризу СНС је имао 43,63 одсто, Србија против насиља 41,08 одсто.

    С друге стране, мање од 10 одсто СНС је забележила у Ванкуверу, Ослу, Хагу, Женеви, Мадриду, Хелсинкију.

    Коалиција Србија против насиља највише гласова освојила је у Женеви (84,82 одсто) Лондону (81,88) и Хагу (81,8), као и у Хелсинкију (79,55 одсто), Мадриду (77,04), Ослу (74,23), Ванкуверу (71,43), Бриселу (66,34), Прагу (65 одсто), Стокхолму (65,82), Торонту (64,46), Берлину (61,6), Риму (58,78), Отави (53,75 одсто), Минхену (53,7).

     

  • 17:43

    Транспарентност: Парламентарни, покрајински и локални избори без неправилности

    Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције "Транспарентност" закључио је данас да су парламентарни, покрајински и локални избори у Србији спроведени без значајнијих неправилности.

    Генерални секретар Савета Марио Спасић изјавио је да се у јавно доступном регистру приговора, који је доступан на сајту Републичке изборне комисије, види да има два приговора који нису решени, док постоји неколико оних који су у складу са законом одбачени као неосновани.

    "То што негодују они који су очигледно изгубили изборе јесте само њихов проблем. Није нормално да недостатак подршке бирача и недостатка било какве политике сада забашурују наводном крађом избора. И известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је потврдио ово о чему ја причам", истакао је Спасић.

    Спасић је указао да се власт не може мењати без подршке народа.

    "Протест оних који су изгубили изборе потпуно бесмислена реакција на сопствену неспособност", навео је Спасић.

image