Србија и Балкан

Брнабић: Опозиција је планирала Мајдан у Београду, желе да добију власт на улици

Председница Владе Србије је навела да се опозициона кампања фокусирала само на мржњу према Александру Вучић
Брнабић: Опозиција је планирала Мајдан у Београду, желе да добију власт на улици© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, поводом протеста опозиције окупљене испред листе "Србија против насиља", да је било потпуно јасно да је опозиција припремала протесте током читаве кампање и додала да опозиционе странке нису имале план, програм ни циљеве које би представиле на изборима.

"Нису причали о томе шта би урадили или шта ће урадити за грађане Београда и за грађане широм Србије, за наш народ. Управо супротно, њихова кампања се фокусирала само на мржњу према Александру Вучићу, на то да што више повреде њега лично и увреде његову породицу како би га некако избацили из баланса", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Брнабић је навела да део опозиције покушава да добије власт путем револуције на улици.

"Знали су да је он оно што стоји између њих и Србије, између њих и злоупотребе власти, њих и даљег богаћења на рачун грађана. Читаву кампању су бацали лажи и полуистине како би креирали атмосферу за панику и хаос након избора. Са тиме је упозната и међународна заједница. Они никада нису планирали ништа друго него само да иду на хаос, оно на шта иду - то је Мајдан у Београду, да на власт дођу револуцијом, а то неће проћи. Ми смо рекли у сваком тренутку, уколико глас народа буде такав да неко други има поверење, ми ћемо честитати, идемо у опозицију. Стабилност Србије је најважнија и најважније је да слушамо наш народ", рекла је Ана Брнабић.

"Људи из РС који су гласали су грађани Србије"

Коментаришући оптужбе опозиције у вези са гласањем грађана из Републике Српске, Брнабић је објаснила да су ти људи грађани Србије.

"Баш као што неко ко је држављанин Србије, а живи 15, 20 година или 25 година у Лондону, има право да гласа. И тим гласовима се они поносе, али кад гласа неко из Републике Српске који ту живи практично, онда они не могу", указала је Брнабић.

Према речима председнице Владе, границу између Републике Српске и Србије је на изборни дан прешло 20.368 људи.

"Читав тај дан 17. децембра границу је прешло 20.368 људи. То су и странци, много њих људи који немају наше држављанство, и много њих деца. Дакле, ви разумете да то везе са везом нема", објаснила је Брнабић.

Брнабић је истакла да опозиција још није уложила приговор у вези са регуларностима избора ни у Градску изборну комисију, ни у Републичку изборну комисију.

"Али бију људе испред Републичке изборне комисије, покушавају насилно да уђу, покушавају да уђу са хладним оружјем, са палицама, пендрецима, ножевима и тако даље, та Србије против насиља. Зато што не знају да Републичка изборна комисија није надлежна за изборе у граду Београду", оценила је Брнабић.

На питање да прокоментарише сведочење активисте Странке слободе и правде који је навео да добија новац од Драгана Ђиласа да праве нереде на улицама, Брнабић је рекла да је МУП отворио званичну истрагу поводом тог питања.

"И добро је што је Министарство унутрашњих послова реаговало, мени је невероватно да смо ми видели ту количину насиља јуче, то је дакле дан после избора, од стране те коалиције Србија против насиља", нагласила је Брнабић.

image