САД: Позивамо Србију да истражи наводе о нерегуларностима на изборима

Иако тврди да се не меша у изборе у Србији, већ да подстиче демократију, Вашингтон се и на дан избора а и данас меша у гласање

САД позивају Србију да истражи наводе међународних посматрача о изборним нерегуларностима, изјавио је на конференцији за новинаре портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Милер је на питање "Гласа Америке" како Сједињене Државе виде прелиминарне закључке међународних посматрачких мисија на челу са ОЕБС-ом, у којима се наводе изборне нерегуларности, одговорио да се у Вашингтону разматра тај прелиминарни извештај.

"Позивамо Србију да ради са ОЕБС-ом на решавању ових питања. Тврдње о нерегуларностима, о којима су известили ОЕБС и други међународни посматрачи, треба да буду истражене. Насиље уперено ка изборним званичницима, новинарима и акредитованим посматрачима - о чему смо такође видели извештаје - није прихватљиво. То ћемо и даље јасно стављати до знања Србији и, као што сам рекао - позивати да ради са ОЕБС-ом на решавању ових проблема", рекао је портпарол Стејт департмента.

Амерички сенатори, Џин Шахин и Пит Рикетс, позвали су све релевантне институције у Србији да хитно размотре да ли би изборе требало поновити у одређеним регионима да би се - како су истакли - осигурало да резултати одражавају вољу грађана.

Шахин и Рикетс, чланови сенатског Спољнополитичког одбора, поручили су у саопштењу, прослеђеном "Гласу Америке", да су избори у Србији били шанса за земљу да "покаже даљу посвећеност демократији и слободним и фер изборима".

"Међутим, били смо разочарани што су, према Организацији за европску безбедност и сарадњу у Европи, избори технички били добро организовани али је било бројних нерегуларности које указују на то да нису били ни слободни ни фер", навели су сенатори.

"Нарочито смо забринути због извештаја да су гласачи аутобусима довођени у Србију да подрже владајућу странку, уз извештаје о куповини гласова и неовлашћеном убацивању листића у гласачке кутије. Народ у Србији заслужује истинску демократију и изборни процес који у потпуности одражава вољу народа", истакли су Шахин, демократска сенаторка из Њу Хемпшира и председавајућа сенатског пододбора за Европу, и Рикетс, републикански сенатор из Небраске.

Такође су истакли да је Србија на раскрсници и да мора да се усклади са свим стандардима Европске уније, укључујући слободне и фер изборе, да би напредовала на путу ка чланству у ЕУ.

"Одлучно позивамо све релевантне институције да предузму хитне кораке да размотре да ли би ови недавни избори требало да буду поновљени у одређеним регионима, да би се осигурало да резултати тачно одражавају жеље грађана. Влада Србије такође мора да се позабави недостацима и свим нерегуралностима изнетим у прелиминарном извештају ОЕБС-а и коначном извештају када он буде доступан", закључили су амерички сенатори.

Подсетимо, америчка амбасада имала је чак 14 својих тимова који су распоређени по целој Србији и Београду током избора. У једном тиму био је и амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, који је током изборног дана обилазио биралишта.