Министар одбране Албаније: Упркос заштити НАТО-а, морамо да се спремамо за најгоре

Пељешија брине проблематична тачка Западног Балкана – север Косова, где се у инциденту у Бањској јасно видело "ко је жртва, а ко агресор у сукобу Приштине и Београда"

Министар одбране Албаније Нико Пељеши сматра да је ситуација на Западном Балкану нестабилна, те да његова земља мора да буде на опрезу, и да се припрема за најгори могући сценарио упркос заштити коју јој пружа НАТО.

"Заштићени смо на копну, мору и у свемиру. Одбрана је постала приоритет због сукоба у целом свету и због чињенице да се налазимо усред нестабилног региона", изјавио је министар током регрутације младих у Скадру а пренео "Албанијан пост".

Додао је да је срећан што је Албанија чланица НАТО-а, али и Северна Македонија и Црна Гора.

"Ипак морамо бити опрезни, припремити се за најгоре и надати се најбољем. У региону су посебно вруће тачке – север Косова и Босна и Херцеговина због Републике Српске", истакао је он.

Пељеши је поменуо и случај убијеног полицајца у инциденту у Бањској на северу Косова, јер се, по његовим речима, тада јасно видело "ко је жртва, а ко агресор у сукобу Приштине и Београда".

"Албанија је врло безбедна јер је чланица НАТО-а, а Алијансин члан 5 гарантује да центиметар земље чланице НАТО-а подједнако вреди и у случају Албаније и САД или најмоћнијих држава пакта", рекао је Пелеши констатујући да је НАТО највећа војна и политичка сила на свету, што пак не значи да не треба бити опрезан.

Албански министар војни је прокоментарисао и да је једина гаранција за безбедност и стабилност Западног Балкана да се све државе региона интегришу у НАТО и Европску унију.