Србија и Балкан

"Џерузалем пост" о Вучићу: Председник Србије препознао је да просперитет лежи у миру

Културне везе између руског и српског народа су дубоке и мало је вероватно да ће бити прекинуте, наводи "Џерузалем пост"
"Џерузалем пост" о Вучићу: Председник Србије препознао је да просперитет лежи у миру© Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Србија води независну спољну политику чији су централни део савези са светским силама, док је Београд постао један од најзанимљивијих градова у Европи, пише "Џерузалем пост" у тексту о председнику Србије Александру Вучићу под називом "Србија сија кроз свог председника".

Многима је лако да на то забораве, али 1990-их година Европу је захватио ужасан сукоб - рат на Балкану. Ова прелепа земља, некада разорена ружном и одбојном етничком борбом, доживела је изузетну трансформацију. Оно што је некада било жариште нестабилности сада је постало светионик стабилности. Постизање стабилности на Балкану није било лако; захтевало је вођство и храброст, пише израелски медиј.

Председник Србије Александар Вучић, који је од службе у Милошевићевој ратној влади прешао у човека мира, одиграо је кључну улогу - он је препознао да просперитет Србије лежи у миру и међународним савезима, додаје "Џерузалем пост".

Србија, која је пропатила кроз године рата, наводе, није заинтересована за одржавање сукоба. Уместо тога, њен фокус лежи на међународним савезима и просперитету сопственог народа. Критике које сугеришу другачије често потичу из погрешног разумевања модерне међународне дипломатије малих земаља. Председник Србије мора да одржава савезе са суседним државама за добробит својих грађана - задатак који је далеко изазовнији од писања чланака. Он је лидер једне државе, а не ТВ коментатор.

"Вучић, често оптуживан да је искључиво повезан са председником Русије Владимиром Путином, сарађује са широким спектром нација, укључујући Израел, Сједињене Америчке Државе, Запад, Исток, Кину и Русију. Србија је годинама радила са америчком администрацијом на успостављању мира на Косову, показујући независну спољну политику", додаје "Џерузалем пост"

Израелски медиј даље наводи да Србија води независну спољну политику чији су централни део савези са светским силама - "критички чланци представљају Србију као марионету Москве, а то је неоснована оптужба".

Србија не подржава сукоб у Украјини, али ради на ублажавању тензија и доношењу мира. Принципијелан став Србије, као некога ко је у прошлости био под санкцијама, је против санкција. По мишљењу државе, санкције не воде ка решењу, већ ка учвршћивању позиција. То важи за санкције Русији и било којој другој земљи.

Какве то везе има са представљањем Србије као руског огранка?

"Током година, Србија је играла значајну улогу у спречавању илегалних миграција из источне Европе на запад и била је кључни играч у рату против ширења илегалне робе и оружја. Земља јача своју управу и владавину права, доприносећи добробити безбедности и безбедности Европе", пише "Џерузалем пост".

Вучић, међутим, није покренуо односе Русије и Србије. Културне везе између руског и српског народа су дубоке и мало је вероватно да ће бити прекинуте, без обзира на вођство у обе земље. Како пише "Џерузалем пост" те везе су почеле пре Путина и трајаће после њега. "Најважније је шта председник Србије ради за добробит својих грађана. Александар Вучић се залаже за демократију, транспарентност, владавину права и стабилност."

Наводе да би "ко чује критику о Вучићу од стране опозиције могао да помисли да у Србији постоје огромни логори за противнике режима, да је немогуће рећи ни реч против власти, и да нема избора".

"Истина је потпуно супротна. Србија има гласну опозицију и критичке медије. Председник охрабрује и радује се живој политичкој дебати у земљи и поштује своје противнике. Избори се одржавају под међународним надзором. Ако дође дан када председник изгуби изборе, он ће напустити своје место", истиче "Џерузалем пост".

Напомињу да је, само ове недеље, хиљаде људи који подржавају опозицију изашло на демонстрације против изборних резултата у Београду. "Демонстрације се одржавају без икаквих проблема, као у свакој демократској земљи. Знате ли диктатуре у којима се слободно и мирно протестује против резултата избора", пита се новинар овог листа.

Од када је Вучић преузео функцију премијера, а затим и председника, Србија је доживела економски просперитет, пише израелски медиј и додаје да је "земља постала центар за индустрије и инфраструктурне пројекте који повезују Исток и Запад".

"Некада погођен сукобима, Београд се данас сматра једним од најзанимљивијих градова у Европи. Срби, поносни на напредак своје земље, настављају да гласају за свог председника, препознајући вредност јаке нације, снажне економије и позитивних односа са лидерима широм региона. Вучићево председавање је сведочанство пута Србије од хаоса до стабилности. Једног дана, и свет ће признати ову трансформацију", закључује "Џерузалем пост".

image