Приштина изгубила компас: Казнили МТС са више од 1,5 милиона евра; Лучић: Жалићемо се

МТС ће се, пре или касније, проширити на територији читавог Косова и Метохије и са фиксном и са мобилном телефонијом, каже Владимир Лучић

Управа за заштиту конкуренције такозваног Косова саопштила је да је на основу Закона о заштити конкуренције донела одлуку да казни компанију МТС новчаном казном у износу од 1.563.959,26 евра, преноси "Косова прес".

"АКРК саопштава да је Компанија МТС доо прекршила одредбе Закона о заштити конкуренције, неподношењем захтева за обавезну најаву концентрације за куповину 100 одсто акција предузећа: ВГН НЕТ доо, ЛИКА. доо, ПП. ПРКДС-ИМПУЛС у име ИР-БИ и Херц Интернатионал", наводи се у саопштењу.

Додају да ће орган за заштиту конкуренције као јавна институција, "независна у обављању својих дужности дефинисаних законом, "бити на услузи свим грађанима у одбрани закона о конкуренцији".

Генерални директор компаније Телеком Србија Владимир Лучић изјавио је да је циљ казне да спречи ширење МТС-а.

"Оно што ја могу да поручим јесте да ће ово коло изгубити, јер је евидентно да они и у овом случају чак и сопствене законе, које су они створили, не поштују. Ми имамо око 30 дана да се жалимо Привредном суду. Ово не одлаже извршење новчане накнаде, међутим, ми кад се будемо жалили суду тражићемо од регулатора да нам одложи то плаћање. Не верујем да ће нам уважити, али сам потпуно сигуран да ћемо ми на суду то добити и да ћемо, ако случајно то буду наплатили, после вратити с каматом", рекао је Лучић за Танјуг.

Он је подсетио да је по старом закону било прописано да није неопходно пријавити куповину фирме која има приход мањи од три милиона евра годишње и додао да Приштина, накнадном променом закона, покушава да натера МТС да поднесе пријаву испочетка и суочи се са одбијањем.

"Као и у случају првог напада на нас током лета, они увек то планирају пред неке празнике када мисле да су америчка и британска администрација на одмору. Прошли пут је то био август, сада су божићни и новогодишњи празници. Али, оно што је добро јесте да је очигледно да су одустали од оног најдрастичнијег напада, а то је да нас искључе", истакао је Лучић.

Лучић је додао да се интензивно ради на добијању треће мобилне лиценце.

Како је оценио, МТС ће се, пре или касније, проширити на територији читавог Косова и Метохије и са фиксном и са мобилном телефонијом.

Према његовим речима, то је процес који је незаустављив.

"Морам да кажем, имали смо позитивна искуства са америчком и британском администрацијом, када утврде да Приштина крши чак и сопствене законе. Тада су стварно добро реаговали и заштитили нас. Очекујем да ће у овом случају да нас заштите, јер ово је напад како би се спречило даље ширење једног оператера који жели да инвестира и отвара нова радна места", навео је Лучић.