"Дрина" чува крхки мир на граници Либана и Израела

Српска пешадијска чета ангажује се у саставу шпанског батаљона, већина је размештена у српској бази 'Дрина' и налази се у рејону у којем се воде интензивна дејства

Задаци мировне операције Уједињених нација у Републици Либан, Унифил, нису се променили, а Резолуција Савета безбедности 1701 из 2006. године која се односи на прекид ватре и решавање сукоба, продужена је у августу новим мандатом на још годину дана.

Оно што се значајно променило су услови у којима се задаци извршавају. Сукоби у Појасу Газе утицали су на читав Блиски исток, посебно на подручје јужног Либана, где су размештени припадници мировне операције Унифил, укључујући и контигент Војске Србије. Тренутно ангажовање мировних снага представља један од најтежих изазова ове мисије још од 2006. године и директног сукоба између Израелских оружаних снага и Хезболаха на територији Либана. Уз то, укупна политичко-безбедносна ситуација у овој држави је већ дуже  време изузетно нестабилна. 

Мисија Уједињених нација остаје на својим позицијама тренутно као једини фактор стабилности у јужном Либану, каже у интервјуу за "Политику" потпуковник Војске Србије Иван Гвозденовић, старији национални представник у мисији Унифил.

"У складу са одлуком Команде мисије, наређењима националне команде и обавезама према иностраним партнерима, Шпанији и Италији са којима Војска Србије има споразуме, припадници наше војске наставили су да извршавају своје задатке", рекао је Гвозденовић.

Како објашњава, припадници ВС размештени су у два сектора, Источни и Западни, у четири базе од којих се две, Команда мисије у Накури и УНП 9-66, налазе на мање од три километра од Плаве линије и управо су оне претрпеле индиректна дејства.

"Српска пешадијска чета ангажује се у саставу шпанског батаљона. Већина чете је размештена у српској бази 'Дрина' и налази се у рејону у којем се воде интензивна дејства", истиче Гвозденовић.

Он додаје да је било неколико експлозија у непосредној близини база, али да није било повређених, као и да су сви припадници УН у обавези да приликом изласка из својих просторија носе панцирни прслук и шлем, док су патроле редуковане и дозвољене само у оклопним возилима.

Описујући стање на израелско-либанској граници откако је почео сукоб у Појасу Газе, потпуковник ВС каже да су насеља уз Плаву линију скоро празна.

"На улицама се могу видети већином мушкарци и избеглице из других држава које су остале у камповима. Много људи се одселило на север јер имају лоше искуство током рата 2006. године. Доста радњи је затворено, а оне које су отворене слабо су снабдевене", истиче Гвозденовић.

Он додаје да је локално становништво генерално веома задовољно што припадници УН настављају да извршавају своје задатке и у овом тренутку пружају им сигурност. Објаснио је и да се у Унифилу укупно ангажује 182 припадника ВС.

"Од тога два у Команди мисије у Накури на штабним дужностима, 38 у саставу Вода за заштиту снага Сектора Запад у саставу италијанског батаљона и 142 припадника у Сектору Исток који су распоређени у две базе и осим обезбеђења, извршавају задатке патролирања, цивилно-војне сарадње, медицинске асистенције локалном становништву, обезбеђења конвоја и остало", истиче Гвозендовић.