Влада Србије: Ишчекујемо извештај ОЕБС-а о изборима, спремни смо

Још није објављен извештај Мисије ОЕБС о изборима одржаним 17. децембра, иако је део опозиције већ решио да тражи понављање избора

Влада Србије истакла је данас да је упозната са прелиминарним закључцима Мисије за посматрање међународних избора, ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права, и додала да ишчекује Коначни извештај те Мисије о ванредним парламентарним изборима, одржаним 17. децембра.

"Српски органи су у потпуности спремни да пруже појашњења за покренута питања, ангажују се на даљем унапређењу изборног амбијента и да наставе рад у сарадњи са ОЕБС-ом у спровођењу њихових препорука. Ова посвећеност показује опредељење Републике Србије ка јачању својих демократских институција и принципа доброг управљања", напомиње се у изјави владе.

Како се истиче, влада је упозната са садржајем Изјаве о прелиминарним налазима и закључцима Мисије ОЕБС-а за међународно посматрање избора у вези са ванредним парламентарним изборима одржаним 17. децембра 2023. године.

Овај корак, додаје се, представља наставак дугогодишње сарадње српских органа са Канцеларијом ОЕБС за демократске институције и људска права, а која је кључна за унапређење изборног система у Србији.

"Српске органи су показали доследан и посвећен приступ у спровођењу препорука из претходних извештаја КДИЉП о изборима. Такви напори укључују обимне активности након парламентарних избора 2020. године, председничких избора 2017. године, и ванредних парламентарних избора 2016. године", указује се у изјави владе.

Како је наведено, резултати имплементације потврђују ову посвећеност: 14 препорука је у целости спроведено, 14 препорука је у највећој мери имплементирано, док је 29 делимично усвојено.

Овај напредак указује на непоколебљиву посвећеност Србије у побољшању изборних услова и јачању владавине права и демократских процеса, у сарадњи са ЕУ, ОЕБС и другим релевантним партнерима.

"Влада Србије и надлежне институције ишчекују Коначни извештај Мисије за посматрање избора КДИЉП-а за ванредне парламентарне изборе 2023. године", наглашава се у изјави владе.