Додик: Право у БиХ је мртво, америчка амбасада од правосуђа направила ријалити

У Српској се не питају странци, већ само народ који је на изборима рекао коју политику подржава, каже председник РС Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су америчка амбасада и особље својим уплитањем и интервенцијама напрaвили "ријалити програм од нечега што би требало да се зове правосуђе, а познајемо га као неуставни Суд и Тужилаштво БиХ".

"Јасно је да је право у БиХ мртво и да странци контролишу све. Они то и не крију, него јавно прете процесима ако се не ради оно што они нареде. То њихово насилничко и бахато понашање довело је до тога да су у врху правосуђа људи који су тешко компромитовани и сада сви сведочимо успесима и резултатима њихових великих реформи", написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Према његовим речима, они су срушили и Суд, и правду, и институције и институционално деловање и допринели да тамо где "треба да буде ред, влада хаос и безакоње".

"Кристијан Шмит јавно изјави да треба пружити 'подршку Тужилаштву', да је потребна администрација у БиХ која се може успоставити уз 'спољну помоћ' и нико на то не каже ништа у БиХ. Нико ту не види ништа спорно. Јавно потврди да у Тужилаштву и Суду не раде правници професионалци, него слепи послушници америчке администрације и сад неко на то треба да ћути и да то дозволи. Један илегалац као дворска луда иде по Српској и Федерацији и обећава коме стигне да ће нешто наметати. И то треба звати сувереном земљом? Сутра може доћи било ко у БиХ и рећи странци то подржавају и муслиманске странке би реклe - да, може. Е па не може и неће моћи", додао је председник РС.

Он је напоменуо да се у Српској не питају странци, ни изабрани ни неизабрани, већ само народ који је и на изборима рекао коју политику подржава, "а то није ни поданичка ни издајничка, него политика која доследно поштује Устав и Дејтонски споразум".