Србија и Балкан

Немачки генерал: Стање на Западном Балкану иде на руку Путину

Руски утицај је вероватан, тврди генерал Ралф Хамерштајн, мада он то не може да докаже. Може се претпоставити, додао је, и да је у инциденту у Бањској постојало саучесништво из Србије
Немачки генерал: Стање на Западном Балкану иде на руку Путинуwww.globallookpress.com © Thomas Koeh ler/photothek.net, v

Безбедносна ситуација на Косову се приметно погоршава, због чега ће НАТО, укључујући и Бундесвер, на пролеће појачати војно присуство изјавио је немачки генерал Хамерштајн за немачки лист "Велт".

Од априла 2022. бригадни генерал Ралф Хамерштајн ради као војни саветник за владу такозваног Косова и као директор Саветодавног тима НАТО за везу на КиМ.

Руски утицај на Балкану је вероватан, тврди Хамерштајн у интервјуу, мада он то "не може да докаже." Ситуација на Западном Балкану ће наставити да везује војне снаге НАТО-а, додао је, а то је прави интерес Русије. "Како сада изгледа, ствари иду веома добро за Путина."

Црна Гора је, сматра немачки генерал, "нестабилна држава, која се налази под српским и руским утицајем. У случају Босне и Херцеговине, очигледна је и улога српског ентитета - Републике Српске."

Што се тиче такозваног Косова и улоге Кфора, у будућности ће бити потребно више војника. Он подсећа да је контигент Кфора у почетку располагао са 50.000 војника, да би се постепено смањио на 4.500.

"Нормализација односа не напредује оном брзином како смо се надали." Заправо, како он закључује, нормализација остаје "задатак за будуће генерације."

На питање зашто је то тако, генерал Хамерштајн подсећа на историју сукоба: починилаца и жртава је било на свим странама. Последица тога су "етничке границе", а то је супротно помирењу.

Безбедносна ситуација на Косову се нарочито погоршала 2022. године. Узрок томе је било наизглед техничко питање - спор око регистарских таблица из новембра прошле године, "што је довело до повлачења српских званичника из свих институција и до нових избора на северу Косова, које су бојкотовали косовски Срби."

Овај спор је убрзо, подсећа Хамерштајн, "довео до насилних нереда и, на крају, до сукоба између војника Кфора и српских демонстраната, у којима је повређено преко 90 војника Кфора."

Може се претпоставити, додао је генерал, да је и овде "постојало саучесништво из Србије."

Победом СНС-а потврђен је националистички курс Србије

На питање о недавним изборима у Србији, Хамерштајн каже да се може очекивати и попуштање и даље погоршање: "И једно и друго је могуће. Српска напредна странка председника Александра Вучића освојила је апсолутну већину, и може се закључити да је тиме потврђен националистички курс."

Међутим, наставља генерал, "Вучић је наговестио и да су уступци неопходни у процесу придруживања ЕУ, а то укључује и захтев ЕУ да Србија дефакто призна Косово". Како закључује Хамерштајн: "Ако Вучић жели да напредује, он нема интерес да ескалира ситуацију."

Тренутно су три српске бригаде размештене дуж линије раздвајања, тврди генерал. "У септембру смо приметили гомилање српских снага од око 4.000 војника."

НАТО је у знак одговора послао још 700 војника на Косово. "Тих седам стотина војника су резервне снаге које врховни командант НАТО-а за Косово и Босну и Херцеговину стално има на располагању, али с обзиром на ситуацију, ове трупе су недовољне."

Размишљамо како да остваримо даље јачање снага НАТО-а, додао је немачки генерал. "Немачка је већ најавила да ће на пролеће послати једну пешадијску чету. Бундесвер тренутно на Косову има око 80 војника, којима ће се придружити још 200, укључујући и помоћно особље."

"Кфор остаје једна од највећих операција Бундесвера", рекао је Хамерштајн. "Немачки војници дају значајан допринос, јер су распоређени на важним местима."

Задатак Кфора, закључује генерал, "је да створи безбедно окружење, да подржи развој стабилне, демократске, мултиетничке и мирне Републике Косово."

Своју улогу, додао је, он види у томе да подржи успостављање "косовских безбедносних снага".

image