Ковачевић: Српска спремна на дијалог о изменама Изборног закона, али не и на Шмитово наметање

У том случају, постоји могућност да избора не буде или да Српска усвоји свој изборни закон у парламенту, рекао је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ

Република Српска је спремна да са партнерима у БиХ разговара о евентуалним изменама Изборног закона, али није спремна да прихвати било шта што би да намеће Кристијан Шмит, поручио је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је упозорио да се наметањем може, поред свих постојећих проблема у БиХ који су евидентни, створити још један велики проблем, а то је да буде доведено у питање одржавање избора.

"Сви морају да рачунају на то", рекао је Ковачевић и подсетио да је у Народној скупштини Републике Српске усвојено да неће бити спровођене било какве одлуке, како је навео, "илегалца, дестабилизатора Кристијана Шмита".

У том случају, истакао је Ковачевић, постоји могућност да избора не буде или да Српска усвоји свој изборни закон у парламенту и да онда Републичка изборна комисија организује и спроведе изборе у Српској.

Говорећи о хапшењу председника Суда БиХ Ранка Дебевеца и бившег директора Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) Османа Мехмедагића, Ковачевић је у изјави за бањалучку АТВ рекао да то говори у каквом циркусу од земље живе грађани БиХ.

"Против председника републике, јер је поштовао Устав, водите процес пред судом у тренутку када је ухапшен председник тог суда, заједно са бившим директором ОБА. То је свеопшти циркус, у којем, кад би било имало правде и морала, покушали бисмо да направимо базични договор кључних унутрашњих фактора у БиХ", рекао је Ковачевић.

Додао је да се из дана у дан показује да су и суд и тужилаштво БиХ само још један од ресурса за борбу против Срба, Републике Српске, јер се само њима суди и само се они процесуирају.

Дебевац и Мехмедагић су ухапшени у понедељак због сумње да су злоупотребили службени положај, а синоћ им је Суд БиХ одредио једномесечни притвор.