Србија и Балкан

Рекордна туристичка година: Београд град са најбољом атмосфером

"Улица отвореног срца" 1. јануара је специфичан је београдски празник који је почео да се слави крајем 1960-их година у Атељеу 212, кад су наши легендарни глумци одлучили да служе оне који су њих целе године служили
Рекордна туристичка година: Београд град са најбољом атмосфером© ATA Images

Миодраг Поповић из Туристичке организације Града Београда поручио је данас да ће ова година по питању туризма бити рекордна, а да српска престоница већ дужи низ година важи за град са најбољом атмосфером у периоду новогодишњих празника

Он је, у изјави за Танјуг, рекао да ће Трг републике ове године бити централно место где ће део Београда славити на концертима, и да ће се то после проширити до Божића, за када се спрема посебан програм.

"Када прођете кроз Улицу кнеза Михаила осетићете се као да сте на заседању Генералне скупштине Уједињених нација. Неће бити језика који се неће чути у Београду и то је ситуација коју имамо већ годинама. Ова година ће такође бити рекордна за Београд, као и свака од 2014. на овамо", рекао је Поповић.

Он је истакао да се у нашој земљи све слави мало другачије него у остатку света, и да то може објаснити због чега је толико људи у ово доба године у Београду.

"Нису то само наши људи, то су људи из целог света и открили су да ми од краја децембра један добар део јануара ништа друго не радимо, него славимо", истакао је он.

Када су у питању смештајни капацитети, Поповић објашњава да су већ неко време попуњени.

"Међутим, ја увек кажем, ко год долази у Београд сигурно неће остати на улици. По статистици, ми немамо слободних места, али је увек могуће пронаћи јој једно слободно место. Кад дође ово доба године, схватимо да нам треба још капацитета. Људи улажу, поготово од короне, у приватни смештај. Број од 123 хотела је добар", рекао је он.

Поповић је истакао да је традиционално, са наступом дечјег хора, празновање у престоници почело још 11. децембра.

"Управо су из Кнез Михаилове улице кренули и сад су по београдским општинама, и исти тај програм се изводи по београдским општинама. Нешто од тих програма биће у затвореном. Опет имамо кућу бајки која је била на отвореном на Звездари", навео је он.

Како је рекао, "Улица отвореног срца" 1. јануара је специфичан је београдски празник који је почео да се слави крајем 1960-их година у Атељеу 212, кад су наши легендарни глумци одлучили да служе оне који су њих целе године служили, а на менију је била кисела чорба.

Истакао је да само Београђани имају тај празник, и да га нема нико други на свету, јер онда опет, кад сви спавају, после тог дочека, и припремају се да раде, Београђани са пуно оптимизма 1. јануара шетају Светогорском улицом.

image