РИК: Нису тачне тврдње СПН да се број бирача на БГ изборима вештачки повећао

Провером је јасно утврђено да највећи број бирача има пријављено пребивалиште и уписан је у Јединствени бирачки списак много пре расписивања избора одржаних 17. децембра 2023. године, од којих неки и пре 20 и више година, наводи се у саопштењу РИК-а

Провером је утврђено да нису тачне тврдње Коалиције "Србија против насиља" да се број бирача са правом гласа на београдским изборима вештачки повећавао ради утицаја на исход одржаних избора, саопштила је данас Републичка изборна комисија.

Бирачке спискове су, како је наведено у саопштењу, проверавали Министарство унутрашњих послова и Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Број бирача по градским општинама Београда, наводе, провераван је према годинама уписа у бирачки списак, односно пријави пребивалишта на адресама наведеним у позивима за гласање.

Како се додаје у саопштењу, проверавани су бирачи на адресама наведеним у позивима за гласање које су РИК-у, уз захтев за поништавањем избора у Београду, предали кандидати листе "Србија против насиља" Мариника Тепић и Мирослав Алексић као доказ наводне изборне крађе.

"Провером је јасно утврђено да највећи број бирача има пријављено пребивалиште и уписан је у Јединствени бирачки списак много пре расписивања избора одржаних 17. децембра 2023. године, од којих неки и пре 20 и више година, што је очигледан доказ да нису тачне тврдње Коалиције 'Србија против насиља' да се број бирача са правом гласа на београдским изборима вештачки повећавао ради утицаја на исход одржаних избора", истиче се у саопштењу РИК-а.