Србија и Балкан

Покушај упада СПН у Скупштину града завршен хапшењима, Вучић: Хаос био припреман (ВИДЕО)

Део опозиције покушао је насилно да уђе у зграду Скупштине града Београда. Председник Србије Александар Вучић поручио је грађанима да ће сачувати мир и демократију
Покушај упада СПН у Скупштину града завршен хапшењима, Вучић: Хаос био припреман (ВИДЕО)© Milos Tesic/ATAImages

Присталице коалиције "Србија против насиља" насилно су покушале вечерас да уђу у градску скупштину, након што су разбили скупштинска врата "како би ослободили институције".

Претходно су се окупили испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), а на позив лидера кренули су на институције.

Један од лидера СПН Мирослав Алексић је позвао окупљене испред РИК-а да направе прстен око зграде Скупштине града Београда, а да се посланици обрате са балкона. Посланици са листе СПН су покушали да уђу у зграду Скупштине града, али су врата била закључана, јавља Н1 и додаје да се припадници жандармерије налазе у згради Скупштине града.

Демонстранти су разбили стакло на вратима скупштине и скандирају "излазите напоље" и "ово је Србија". Бачен је и сузавац и запаљене су бакље.

Потпредседник Демократске странке Срђан Миливојевић позвао полицију, која леђима и штитовима држи врата, да изађе из Скупштине и да "стане на страну народа".

Представник министарства унутрашњих послова, који је дошао испред улаза, казао је представницима листе "Србија против насиља да "насилни улазак није могућ и да је то кривично дело".

"Позивам Жандармерију и све снаге које врше силу да се склоне и да дозволе људима да се обрате са балкона скупштине. Нико не жели никакву штету нити насиље", поручио је Радомир Лазовић и додао да опозиција "брани институције".

Представници коалиције СПН обратили су се раније вечерас испред просторија РИК-а са импровизоване бине и поновили захтеве за поништавањем избора на свим нивоима и за ревидирање бирачких спискова.

Они су рекли и да су дошли да траже "освојену победу" на београдским изборима и да неће дозволити, како кажу, "крађу гласова".

Један од носиоца листе Србија против насиља, Александар Јовановић Ћута, рекао је раније окупљеним грађанима да ће зграда бити слободна.

"Ова зграда биће слободна, ето то је план. Вечерас одлучујемо да живимо као слободни људи", поручио је он.

Протест је први пут одржан у понедељак. Мариника Тепић је тада почела штрајк глађу, а у том виду протеста придружили су јој се, како је речено, народне посланице Јелена Милошевић, Данијела Грујић, професор права Јанко Веселиновић, председник Синдиката Слога Жељко Веселиновић као и Бранко Миљуш и Душан Никезић.

РИК је јуче одржао седницу на којој је председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао да РИК не може расписивати нове изборе у Београду.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је држава довољно снажна да одбрани изборну вољу грађана, демократију и државу.

  • 24. дец 2023 • 22:53

    22:53

    Вучић: Ово је било припремано, имамо чврсте доказе за то

    Председник Србије Александар Вучић рекао је ноћас, после седнице Савета за националну безбедност, да је хаос испред Скупштине града Београда био припреман.

    "Ово је било припремано. Имамо чврсте доказе за то. Држава ће реаговати у складу са законима", рекао је Вучић.

    Нико нема права да руши нашу кућу и уништава имовину ове земље и грађана, а 
    још мање да наноси тешке телесне повреде полицији, рекао је Вучић и додао да су двојица полицајаца тешко повређена.

    "Ово је покушај насилног заузимања институција Србије", рекао је Вучић и додао да је "више од 35 силеџија ухапшено" и да ће се хапшења наставити.

    "Послали су одвратну слику у свет" и нанели велику штету држави, рекао је председник и додао да су се разбежали "као зечеви" кад се жандармерија појавила.

    Вучић је најавио и да ће питати представнике страних посматрачких мисија зашто су ћутали и смејали се када је предочено да се припремају немири.

    "Ми се срећом нисмо смејали, све смо добро знали", рекао је Вучић и изразио уверење да "ћемо се супротставити упливу страних служби и свих оних који мисле да им је ово прилика да се дочепају власти".

  • 22:44

    Хитан састанак опозиције

    Након догађаја испред Скупштине града Београда, представници коалиције "Србија против насиља" организовали су састанак на ком ће се разговарати о наредним корацима након вечерашњих демонстрација.

  • 22:41

    Вучић сазвао хитну седницу Савета за националну безбедност

    Председник Србије Александар Вучић сазвао је вечерас хитну седницу Савета за националну безбедност, потврђено је Танјугу у Председништву.

    Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) наставиле су вечерас протест испред Скупштине Београда и насилно покушали да уђу у зграду.

  • 22:35

    Шапић на лицу места

    Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић дошао је испред Скупштине града. Он је дошао да види последице настале после хаоса који су изазвали демонстранти.

  • 22:27

    Tужилац Стефановић: Насиље на улицама Београда неће бити толерисано

    Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић је у изјави за Таnjу упозорио учеснике протеста да насиље на улицама главног града неће бити толерисано.

    "Сви који изврше кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења и Насилничkо понашање на спортској манифестацији или јавном скупу, биће процесуирани у складу са законом", поручио је Стефановић.

    Главни јавни тужилац је апеловао да учесници протеста не прибегавају насиљу, већ да своје захтеве остварују кроз институције.

  • 22:04

    Ухапшено 30 особа, више припадника МУП-а повређено

    Припадници полиције су после вечерашњих насилних протеста ухапсили 38 особа који су изазивали нереде испред градске скупштине у Београду вечерас, пренели су београдски медији.

    Како јавља новинарка РТ Балкан, око 30 полицајаца које је обезбеђивало скупштинску зграду је повређено, а двоје је тешко повређено.

    МУП је раније вечерас у сарадњи с Вишим тужилаштвом кренуо у акцију хапшења свих који су вечерас испред Скупштине града Београда изазивали нереде, насилно покушали да упадну у Скупштину, учествовали у стварању хаоса и кршили закон.

  • 21:59

    Полиција потиснула демонстранте

    Полиција је потиснула демонстранте који су покушали упад у градску скупштину и направила прстен око градске Скупштине.

    Потиснули су демонстранте из парка низ Улицу краља Милана ка раскрсници Лондон.

  • 21:56

    Вучић се поново обратио: Важно је да сачувамо мир и похапсимо насилнике

    Председник Србије Александар Вучић огласио се из Председништва, где се тренутно налази, на само 80 метара од Скупштине града, где су вечерас забележене сцене насиља.

    "Тренуци предаха у председништву. Важно је да сачувамо мир, похапсимо насилнике и обезбедимо будућност нашој деци. Желим да ви, драги пријатељи, знате да сам увек на свом радном месту и спреман да штитим стабилност земље, позивам на уздржаност, али и недвосмислено сачувам државу. Нашу Србију. Једну једину", пише на Инстаграм налогу председника.

  • 21:50

    Весић: Најоштрије осуђујем покушај насилног заузимања зграде Скупштине града

    Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Вестић најоштрије је осудио вечерашњи покушај насилног заузимања зграде Скупштине града Београда.

    "Кандидати за одборнике и посланике коалиције 'Србија против насиља' показали су да је њихова једина политика - насиље. Насиље мањине над већином која је исказала своју вољу на демократским изборима и пружила убедљиву подршку политици председника Александар Вучић", написао је Весић на Фејсбуку.

    Он је оценио, да опозиција не може да придобије поверење грађана својим политичким програмом, јер тај програм, како је навео, не постоји, већ желе да на власт дођу изазивањем хаоса и сукоба.

    "Позивам грађане да остану мирни и покажу поверење у институције државе које имају снагу да заштите безбедност и демократски поредак у земљи", навео је Весић.

    Поручио је да ће Србија штитити Устав, законе, безбедност и слободу сваког грађанина.

  • 21:45

    Аустријски НАТО лобиста позива на СрбоМајдан

    НАТО лобиста Гунтер Фелингер, познат по томе да на друштвеним мрежама често напада Србију и Русију, огласио се на Иксу поручивши да је у Београду у току "европски Мајдан" и позвао на ослобађање Србије од "руске окупације".

    Фелингер, који је у руководству Друштва аустријско-косовског пријатељства у чијој је управи посматрач избора Стефан Шенах, позвао је на "СрбоМајдан".

image