Србија и Балкан

"Косовска полиција": Кажњавање Срба због таблица одложено за 24 сата, почиње 22. новембра

Примена мере одложена за 24 сата
"Косовска полиција": Кажњавање Срба због таблица одложено за 24 сата, почиње 22. новембраGetty © Carsten Koall

"Косовска полицијска служба" одложила је на 24 сата примену мере кажњавања Срба које на путевима севера Kосова затекну са српским КМ, ПР таблицама. Тако ће примена ове мере уместо од вечерас почети од 22. новембра.

Како је саопштила "косовска полиција", "изрицање опомене ће се наставити до 21. новембра, а након овог датума од 22. новембра до 21. јануара 2023. године, за све власнике возила која се крећу на територији 'Републике Косова' са оваквим нелегалним регистарским таблицама, према званичној одлуци, 'полиција Косова' ће почети са спровођењем кажњавања новчаном казном у складу са законима на снази".

"'Полиција Косова' у складу са оперативним плановима, наставља полицијско ангажовање у спровођењу закона и уставног поретка, као и спровођењу одлуке 'Владе Републике Косова' од 28. 10. 2022. године бр.05. /103, а ради се о поступку регистрације возила од регистарских ознака ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА и ЂА на РКС регистарске ознаке", наводи се у саопштењу.

Како се прецизира, до 20. новембра у подне изречено је 1.740 опомена. 

Званичног образложења зашто је дошло до одлагања примене мере нема, али се претпоставља да се чекају резултати сутрашњих разговора у Бриселу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, а уз посредовање ЕУ. 

image
VV inauguration
banner