Божићна честитка хрватског председника: Благданске критике због корупције и положаја Хрвата у БиХ

Смета равнодушност за бриге хрватског народа у Босни и Херцеговини, чија се равноправност и конститутивност покушава омаловажити, па и укинути, навео је хрватски председник

Хрватски председник Зоран Милановић честитао је грађанима Божић, који Хрвати обележавају данас по Грегоријанском календару, пожелевши им добар живот и поштено друштво, а домовини мир и сигурност, уз критике и упозорења упућена актуелној извршној власти.

"У хришћанској и западној традицији, којој је Хрватска увек припадала, а и данас припада, Божићни се празници с правом сматрају најрадоснијим јер с њим долази окупљање породице и радост дружења у топлини и миру дома. Надам се и од срца желим да тако буде и сада", поручио је Милановић у честитки грађанима Хрватске, Хрватима широм света, а посебно онима у БиХ.

Милановић је у, иначе веома опширној честитки, приметио да се данас сви мали народи све мање слушају, а њихов гласе се, каже, узима здраво за готово и пре него што их било шта питају.

Према његовим речима, смета равнодушност за бриге хрватског народа у Босни и Херцеговини, чија се равноправност и конститутивност - загарантована Дејтонским споразумом - покушава омаловажити, па и укинути.

Хрватска и њена извршна власт то не смеју дозволити, навео је Милановић.

"Права Хрвата у Босни и Херцеговини, уверен сам, могу се снажније бранити и морају се гласније заговарати на местима на којима се одлучује. Нико други, осим нас, то неће чинити, а ми то не чинимо довољно. Хрватски народ у Босни и Херцеговини трајно је задужио Хрватску и моја је жеља да се у скорој будућности имају разлога радовати целовитом остварењу својих права", поручио је хрватски председник, пренела је Хина.

Милановић је истакао и да је Божић прилика да своје жеље за миром, добротом и заједништвом међу људима упутимо како својим пријатељима и суседима, тако и свима у свету који пате и трпе због ратова и насиља.

"У Хрватској данас живимо у миру и сигурности - што је велика благодет – али многим нашим суграђанима недостају финансијски услови за добар живот, недостаје им социјална сигурност", навео је Милановић.

Приметио је да готово свима, посебно и највише сметају неправда и неједнакост пред законима и институцијама државе. Раширена корупција и злоупотреба јавног новца попримили су такве размере да се та пошаст не може прећутати ни у ово празнично време, како је навео.

"Пред том чињеницом нико не сме затварати очи и сигуран сам како баш то – корупција и неправда – највише стварају незадовољство код хрватских људи. Такве појаве, сада већ свакодневне и без адекватних санкција, уништавају веру људи у институције наше државе и више од свега терају наше људе из државе", упозорио је Милановић.