Србија и Балкан

Министарство државне управе: Бирачки списак ажуран, тврдње о "фантомским бирачима" неистините

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило да бирачки списак никад није био уређенији и да је успостављена и електронска услуга на порталу еУправе
Министарство државне управе: Бирачки списак ажуран, тврдње о "фантомским бирачима" неистините© TANJUG/ IRFAN LIČINA/

Јединствени бирачки списак једна је од најажурнијих евиденција у Републици Србији и никад није био уређенији, а тврдње о постојању тзв. "фантомских бирача" апсолутно су неистините и паушалне, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС).

Како наводи министарство, саопштење се објављује у јеку насилних демонстрација појединих опозиционих странака и на дан када је започета "блокада" МДУЛС.

Министарство подсећа да је бирачки списак до 2012. водила свака општина, односно град за себе и да је такав начин вођења имао недостатке.

Како наводе, откако су 2012. обједињени сви подаци и успостављен Јединствени бирачки списак, обезбеђена је пуна контрола, тачност и ажурност података.

МДУЛС наглашава да је министарство у последњих 11 година континуирано радило на унапређењу ове базе података, те да су резултати тог рада видљиви.

"Првенствено, указујемо на то да је од успостављања Јединственог бирачког списка 2012. евиденција пребивалишта, односно боравишта грађана повезана са бирачким списком, што значи да када грађанин промени пребивалиште, тај податак се у року од 24 часа ажурира од стране општинске, односно градске управе јединице локалне самоуправе задужене за део бирачког списка на чијем је подручју извршена промена", саопштило је министарство.

МДУЛС наводи да је од 2019. са бирачким списком повезало и матичне књиге, тако да када лице премине, у најкраћем року брише се из бирачког списка од стране овлашћеног лица за ажурирање бирачког списка.

Иста процедура је и у случају промене презимена, јер се и тај податак одмах евидентира у бирачком списку.

"Такође, 2019. припремљен је и Приручник за спровођење Закона о јединственом бирачком списку за потребе службеника који обављају ове послове, као помоћно средство у њиховом свакодневном раду, а 2020. успоставили смо и контролу пријаве грађана за гласање у иностранству", истиче се у саопштењу.

МДУЛС подсећа јавност и на то да је направило посебну веб страницу са информацијама за грађане, путем које они могу да провере да ли су уписани у бирачки списак и на ком бирачком месту могу да остваре своје бирачко право, а слепим и слабовидим лицима такође је омогућено да електронским путем провере да ли су уписана у бирачки списак.

Од 2021. на интернет страници МДУЛС на свака три месеца до закључења бирачког списка објављује се број бирача разврстаних по јединицама локалне самоуправе, а по закључењу бирачког списка омогућава се увид у податке о именима и презименима свих бирача у Србији по бирачким местима.

У циљу додатног унапређења Јединственог бирачког списка, МДУЛС, у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, успоставило је и електронску услугу на порталу еУправа – Захтев за упис, односно промену података у Јединственом бирачком списку.

Ова услуга грађанима омогућава да посредством овог портала изврше увид у податке који се о њима воде у бирачком списку, поднесу захтев за њихов упис или промену, као и да им одговарајуће решење буде достављено у облику електронског документа у њихово еСандуче.

Услуга је бесплатна, а свака особа може искључиво за себе да поднесе захтев, подсећа министарство.

image