Србија и Балкан

Дачић после одржане седнице Бироа: Ситуација стабилна, заштитићемо правни поредак

Он је позвао надлежне да оне који су учествовали у нередима казни на начин који закон дефинише
Дачић после одржане седнице Бироа: Ситуација стабилна, заштитићемо правни поредак© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ситуација у Србији је стабилна, а држава ће наставити координирано да делује на заштити уставно-правног поретка, изјавио је шеф Бироа за координацију служби безбедности Ивица Дачић након седнице Бироа.  

"Најоштрије смо осудили акт насилног упада у институције, нису то били политички протести него покушај насилног освајања власти, упад у Скупштину Града - Стари Двор", рекао је Дачић након покушаја демонстраната да насилно уђу у Скупштину Града Београда.

Он је поручио да су насилне активности пре свега усмерене ка насилном освајању институција и рушењу уставног поретка.

"Закључено је да је без обзира на бројне изазове, безбедносна ситуација у Србији стабилна, као и да ће сви елементи система безбедности наставити да координирано делују на заштити уставног поретка", нагласио је он.

Дачић је нагласио да су најоштрије осудили насилничке акте.

"Речено је да нису у питању никакви политички протести или активности, да је реч о покушају насилног уласка у институције као што је Скупштина града Београда, да је реч самим тим о покушају насилног рушења уставног поретка Србије", рекао је он.

Дачић је навео да је реакција државних органа током јучерашњих немира испред зграде Скупштине града била суздржана и позвао надлежне да оне који су учествовали у нередима казни на начин који закон дефинише.

"Једно је ствар, да ли ћете ви освојити власт на изборима, а друго је питање да ли ћете власт освојити на улици, односно насилним уласком у институције власти", рекао је Дачић.

Додао је да држава неће дозволити никакво насиље , нарочито према државним институцијама и према овлашћеним лицима које представљају државу, јер су то тешка кривична дела.

Дачић је додао да је реакција државних органа била веома суздржана.

"Насиље су употребљавали управо представници оне коалиције која себе звала да за Србију против насиља. У том погледу дата је пуна подршка свим државним органима који су учествовали у одбрани уставног поретка, и дата је јасна порука да надлежни државни органи треба да се држе закона", рекао је Дачић и позвао да сви који су учествовали у насиљу буду санкционисани на начин на који то закон дефинише.

Дачић је указао да појединци покушавају да сада себе амнестирају од одговорности наводећи наводно "убачене елементе" за које тврде да су вршили насилничке акте.

"Држава даје подршку свим надлежним органима да заштите уставни поредак и даје подршку свим настојањима да се санкционишу сви они који су употребљавали насиље, очекујући да ће и Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво поступати у складу са законом", навео је Дачић.

Данас је одржана седница Бироа, Бироа за координацију рада Служби безбедности којој су како је Дачић навео осим чланова Бироа, тачније шефова Безбедносно информативне агенције, Војнообавештајне агенције и Војнобезбедносне агенције били присутни и министри унутрашњих послова, Братислав Гашић, министар одбране Милош Вучевић, министарка правде Маја Поповић и представници Тужилаштва на челу са Загорком Доловац.

image