Србија и Балкан

Боцан-Харченко за РТ: У Србији неће бити резултата које Запад жели, Вучић неће дозволити Мајдан

Руски амбасадор је уверен да ће српски председник спречити ескалацију насиља

Председник Србије Александар Вучић није ни најмање збуњен нити се колеба око својих будућих поступака, истакао је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко, говорећи о протестима у Србији за руску редакцију РТ-а.

"Вучић се залаже за спровођење изборних резултата, стварање институција власти, парламента, владе у оквиру законом предвиђених рокова. У вези с тим, он се ни најмање не колеба", каже амбасадор.

Вучић је у стању да се супротстави протестима, као и таласу насиља који је јуче и данас виђен у Београду, истиче Боцан-Харченко након разговора са председником Србије.

Одговарајући на питања РТ-а да ли су догађаји у Србији покушај Колективног Запада да уздрма ситуацију у земљи путем Мајдана, какве конкретне доказе Русија има да је Запад умешан у протесте у Србији и о којим је конкретно земљама реч и какви су њихови интереси, Харченко истиче да "постоје докази и конкретне информације".

"Ја нећу да их откривам и да говорим о томе отворено", каже он.

Према његовим речима, одлуку о објављивању тако поверљивих информација треба да донесу српске власти, ако сматрају да је потребно.

"Вучић је чак пре неколико дана рекао да је у све укључена једна утицајна држава. На томе се зауставио и тако дао до знања да ће дати још детаља и прецизирати своју изјаву у наредном периоду", појашњава амбасадор.

Догађаји у Србији почели су, како каже, још у мају ове године када је формиран покрет неколико опозиционих снага, чији је циљ да се свргне Вучић и његова партија.

"Покрет `Србија против насиља` је цинично искористио трагични случај пуцњаве у једној београдској школи. Све је било политизовано. Покушали су да  искористе оно што се десило против власти у Србији, иако за то нема никаквог основа", наводи Боцан-Харченко.

Председник Србије је одржао ванредне изборе и тиме показао да је сигуран у своју снагу и исправност својих ставова, указује амбасадор.

Опозиција се, према његовом мишљењу, надала да ће у Београду да добије већину гласова и да одатле потом јача своју власт, иако, како указује, резултати избора показују да опозиција није добила већину.

Због тога опозиција оспорава резултате избора, појашњава он.

Нема, међутим, никаквог основа за оспоравање или истицање нелегитимности избора, додаје.

У Србији неће бити резултата које Запад и опозиција желе, истиче руски амбасадор.

Изборни закон у Србији је прилично напредан и избори се спроводе на основу тог закона и здравог искуства које Србија има, додаје амбасадор и тврди да ако се погледају претходни избори, види се да су примедбе које су тада изречене искоришћене како би се процес кориговао, побољшао и модернизовао.

Дешавања у Србији су питање унутрашње политике, истиче амбасадор позивајући се на саопштење Москве. "Имамо своје ставове и процене ситуације, али се не мешамо", додаје.

"Србија, њено руководство и народ добро знају да су наши односи најпозитивнији, имају нашу подршку у свим тешким ситуацијама. То се пре свега односи на ситуацију на Косову и Метохији", наглашава он.

Вучић је, указује дипломата, спреман на развој ситуације у сваком смеру и спреман је да не дозволи најгори сценарио и ескалацију насиља, а Србија је, наставља он, способна да спречи то, има службе и органе који су спремни да у оквиру закона и Устава испуне свој дуг.

Сценарио Мајдана се неће одиграти у Србији, пре свега захваљујући решеној, сврсисходној и тврдој позицији председника Вучића, који одлучно наставља да брани и јача суверенитет Србије, поручује амбасадор.

image