Завршен протест коалиције СПН; Дачић: Надам се да избори неће бити поновљени

Протесту представника листе Србија против насиља, који траже поништавање избора у Београду придружила се група младих који се представљају као студенти

Девети по реду протест опозиционих странака и активиста завршен је испред седишта Републичке изборне комисије (РИК) у Краља Милана у Београду.

У згради Републичке изборне комисије и даље су представници листе Србија против насиља који штрајкују глађу. Мариника Тепић девет дана штрајкује, а њене колегинице шест. Укупно штрајкује глађу пет представника ове листе, од којих поједини у згради РИК-а примају инфузију.

Свакога дана испред РИК-а њихове присталице организују протест. Придружила им се и организација младих који траже ревидирање бирачког списка, а који су јуче блокирали поједине улице и раскрснице у граду.

26. дец 2023 • 22:00

Дачић: Сви политичари имају одговорност да не подстичу на насиље

Шеф Бироа за координацију служби безбедности Ивица Дачић изјавио је вечерас да сви који се баве политиком имају високу одговорности према грађанима, истичући да не треба никога да подстичу и позивају на насиље, већ морају да смирују ситуацију.

Дачић је за Танјуг, говорећи о јучерашњој седници Бироа одржаној након насилног покушаја упада у зграду Скупштине града, рекао да је на њој било речи о томе да се очекује да ће се протести са елементима насиља наставити.

"Разговарали смо о томе на Бироу, јер се очекује да ће се протести са елементима насиља наставити, поновљено је и позвано на уздржаност и политичко решавање проблема ако постоје у државним институцијама", рекао је Дачић и додао да су сви позвани да поштују закони, да нико не примењује насиље.

На питање, шта ако се понови слична ситуација, Дачић је подсетио да је укупна безбедносна ситуација стабилна, без обзира на то што се десило.

"Полиција ће радити и када људи празнују и не заслужује да се било ко односи насилнички и силеџијски према њима, зато позивам све који се баве политиком да имају веома велику и високу одговорност према грађанима, да никога не подстичу и не позивају на насиље, већ да га смирују", рекао је Дачић.

Дачић: Надам се да избори неће бити поновљени

Лидер Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да се нада да избори у Београду неће бити поновљени и додао да очекује да ће превагнути свест да је у интересу свих да се изборни процес заврши што пре и крене у формирање органа, између осталог и што протести и насиље стварају лош утисак о земљи у иностранству.

"Надам да избори неће бити поновљени, мислим да то није паметна одлука, јер на изборе се излази управо да се види ко располаже коликим народним капацитетом и да се на основу тога формира власт, рекао је Дачић за Танјуг након разговора о томе шта предстоји на пољу конституисања власти.

На питање да ли у наредним данима има простора за разговоре о неким постизборним плановима Дачић каже да нема и да треба ићи корак по корак и завршити изборни процес.

"Када се прогласе изборни резултати, онда теку рокови за конституисање органа, а то значи ја мислим да је 30 дана рок за конституисање Скупштине Србије и ја мислим за градоначелника, односно за Скупштину града Београда. То је ту различито, треба да се изабере градоначелник Београда, а у Скупштини је избор руководства Скупштине", подсетио је Дачић.

На питање шта ако Бранимир Несторовић, носилац листе Ми - глас из народа, не преломи на неку страну, каже да се нада да ће бити довољно свести о важности завршетка изборног процеса.

"Надам да ће бити довољно свести да је важно због тренутка у којем се налазимо, а тај тренутак је доста битан да се изборни процес заврши што пре. Није угрожена безбедност и стабилност наше земље у смислу да постоји неки безбедносни ризик. Углед земље, слике које се шаљу, лажи које се о нама пишу, стварају лош утисак код људи у иностранству, а можда и код инвеститора и код неких других и тиме се наноси штета интересима Србије. И зато мислим да је интерес свих да се што пре заврши изборни процес и да се крене у конституисање државних органа", рекао је Ивица Дачић.

На констатацију да "Србија против насиља' неће учествовати на поновљеним изборима каже да то не утиче на изборни резултат, јер се избори понављају на тридесетак места што готово не може да промени број посланика.

Протест коалиције СПН завршен испред Палате правде, траже пуштање приведених

Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) завршили су вечерас нешто пре 20.00 часова протест испред Палате правде у Савској улици где су тражили да се ослободе сви који су приведени у недељу током демонстрација испред Скупштине града.

Саобраћај који је био блокиран у улицама куда су се кретали од зграде РИК-а, где су се најпре окупили, до Палате правде - у Улици краља Милана, Кнеза Милоша, Немањиној и Савској је нормализован.

На почетку протеста испред Републичке изборне комисије у Улици Краља Милана поновљени су захтеви о понављању избора, а на том месту је најављено окупљање и сутра. Рекли су и да ће се студенти сутра окупити у подне на платоу испред Филозофског факултета.

Алексић: Нећемо насилно власт, али нећемо ни да признамо изборну крађу

Мирослав Алексић, један од носилаца листе "Србија против насиља", рекао је окупљенима испред Палате правде да не желе насилну власт, али не желе ни да признају крађу на изборима.

Он је затражио да се ослободе сви који су ухапшени после протеста у недељу и оптужио председника Србије Александра Вучић да крши Устав.

"Дрзнуо се да квалификује, да каже да ми који се боримо против изборне крађе у ствари делујемо противуставно. То је манипулација којом се служи током целе владавине", рекао је Алексић.

ГИК именовала одборе за понављање избора на три бирачка места

Градска изборна комисија именовала је бирачки одбор у сталном и проширеном саставу за спровођење поновног гласања на три бирачка места у Београду.

ГИК је на 28. седници усвојила решења о именовању бирачког одбора у сталном и проширеном саставу за спровођење поновног гласања на изборима за одборнике Скупштине града Београда, расписаним за 30. децембар 2023. године за бирачко место број 73 у Градској општини Вождовац и бирачка места број 15 и 122 у Градској општини Нови Београд.

Претходно су чланови Градске изборне комисије већином гласова одбацили као непотпуне пет приговора коалиције "Национално окупљање", саопштено је из ГИК-а, преноси Танјуг.

Протестна шетња до Палате правде

Организатори протеста испред седишта РИК-а најавили су шетњу до Палате правде у Београду.

Колона грађана и активиста кренула je од седишта РИК-а Улицом краља Милана. Код Лондона ће скренути у Кнеза Милоша, одакле ће Немањином, па Савском доћи до Палате правде.

Једини захтев је да се сви ухапшени на протесту у недељу моментално пусте на слободу.

Почео протест испред РИК-а

Грађани пристижу на девети протест опозиције испред зграде РИК-а.

Саобраћај у Краља Милана је око 18 часова блокиран. Студенти који су од претходног понедељка били редовни на протестима данас нису дошли пред седиште РИК-а.

Како јавља репортер Н1, за сада није познато да ли ће бити и протестне шетње. 

РЕМ: Најнеутралнији изборни програм имала ТВ К1

К1 Телевизија имала је најнеутралнији програм из угла изборних тема и тоналитета током изборне кампање, када се узму у обзир четири јавна сервиса и четири кабловска пружаоца медијских услуга, над којим је Савет Регулаторног тела за електронске медије обавио надзор, саопштио је РЕМ.

То је резултат Извештаја о надзору програма током изборне кампање за јавне сервисе и кабловске пружаоце медијских услуга, који је Савет Регулаторног тела за електронске медије усвојио на данашњој седници.

Регулаторно тело за електронске медије надзирало је, на основу одлуке Савета РЕМ, целовит програм одабраних пружалаца медијских услуга током изборне кампање од 1. новембра до 14. децембра, а то су била четири канала јавних медијских сервиса - РТС 1 и РТС 2, РТВ 1 и РТВ 2 и четири кабловска пружаоца медијских услуга - Н1, Нова С, "Ал Џазира" и ТВ К1.

Орлић: Нећемо дозволити да пале и пљачкају као 5. октобра

Председник Скупштине Србије и потпредседник Српске напредне странке Владимир Орлић изјавио је данас да је листа "Србија против насиља" унапред говорила о наводним неправилностима на изборима што указује да су припремали нереде на улицама и поручио да држава неће дозволити сценарио из 5. октобра.

"Ако мисле да ће моћи поново да пале и пљачкају као што су радили 5. октобра па се томе надају, нека им буде јасно да им то нећемо дозволити. Неће у томе моћи да помогну ни ови њихови другови странци, ова двојица Аустријанаца који накнадно, након што су отишли из Србије, дају увредљиве коментаре на рачун наших избора", рекао је Орлић за Танјуг.

"И ови који их воле и подржавају су то назвали Мајданом у Србији. Наравно, то није успело и неће успети. Да људи то знају и да у том погледу буду мирни. Али, ако само послушате шта су говорили унапред, тада су рекли да ће се 18. и 19. после избора дешавати оно што је за њих најважније. Мајданом су то назвали и ови албански лобисти из Европе. Они који су још прошле године покушавали да дестабилизују државу протестима током пролећа", рекао је Орлић.

Упитан да прокоментарише позиве и оштре изјаве дела опозиције на рачун америчког амбасадора Кристофера Хила, али и руског амбасадора Александра Боцан-Харченка да се "мешају у унутрашње ствари", а да се сами обраћају странцима по питању наводне нерегуларности избора, Орлић каже да је однос опозиције према странцима "увек био сраман".

"Ти људи када су били на власти буквално су добијали дневне налоге од стране амбасадора како да државу воде, односно не да воде било шта, него да служе и да спроводе. Добијали су спискове шта треба да раде, кадровска решења, како да се одржавају седнице владе, које одлуке да се доносе, чак су им странци и амбасадори диктирали ко ће уопште да буде у Влади, а ко ће да буде негде директор неког предузећа. Тако би радили и данас", рекао је Орлић.

Више јавно тужилаштво формирало предмет због напада на новинаре

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је данас да је поводом напада на новинара медијске куће Н1 М.С, који се догодио 25. децембра ове године у Улици краља Милана, током његовог извештавања о протестима испред Републичке изборне комисије, формирало предмет због постојања основа сумње да је извршено кривично дело насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу.

Контакт тачка за безбедност новинара ВЈТ у Београду је упутио захтев Полицијској станици Стари Град за прикупљање потребних обавештења у којем је, поред осталог, полицији наложено да идентификује и пронађе учиниоца, као и да предузме друге мере из своје надлежности ради обезбеђивања доказа у циљу неометаног вођења кривичног поступка, саопштило је Више јавно тужилаштво.

"Ми - Глас из народа": Остајемо при ставу да нећемо ни са влашћу ни са опозицијом

Из покрета "Ми - Глас из народа" саопштавају данас да недавне оцене званичника Руске Федерације додатно утврђују њихове сумње и тврдње да се последњих дана на београдским улицама одвијао покушај "мајданизације", односно стране инструментализације легитимних протеста људи незадовољних изборним процесом или резултатима.

"Сматрамо да је овај вид манипулације заправо спречио већу масовност протеста", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да одлука Владе Србије да омогући "слободу кретања" за сва возила са тзв. Косова, дакле возила са РКС таблицама, представља још један корак у систематском институционалном одрицању од Косова и Метохије које спроводе од 2012. године.

"По трећи пут у последњих пола године дешавају се чинови додатног одрицања од КиМ и његовог удаљавања од Србије у исто време када на београдским улицама митингују или власт или прозападна опозиција", напомињу из покрета.

Поручују да покрет "Ми - Глас из народа" остаје чврст у свом ставу да неће у коалицију ни са влашћу ни са прозападном опозицијом, ни у републици ни у Београду.

Рада Трајковић позива на протесте у Београду

Саветница косовског министра за заједнице и повратак Рада Трајковић позвала је студенте и професоре са Косова да се придруже протесту у Београду.

Јовановић: Несторовић ће морати да каже грађанима да ли гласају за Вучића или промене

Председник Нове Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић рекао данас је да грађани на протестима изражавају легитимно незадовољство након избора који нису били легитимни, истакавши да би најбоље решење било одржавање нових локалних избора у Београду, саопштили су из ове странке.

"Најбоље решење би било да се сада прочисти бирачки списак и и да се иде на нове изборе у Београду", сматра Јовановић, саопштио је Нови ДСС.

Јовановић је додао да нови избори зависе од покрета који води Бранимир Несторовић, који "више неће моћи да бежи од одговорности".

"Ако идемо на нове изборе, а они кажу да неће ни са једнима, ни са другима, онда треба да добију 0,01 одсто гласова. Мораће грађанима да кажу да ли гласају за останак Вучића или за промене", закључио је Јовановић.

"Србија против насиља" неће учествовати на изборима 30. децембра

Листа "Србија против насиља" саопштила је да неће учествовати на поновљеним изборима на одређеном броју бирачких места 30. децембра, јер, како кажу, понављање на тим местима не може анулирати пљачку, нити исправити неправду која се догодила 17. децембра.

"Јасно смо саопштили наш став да захтевамо поништавање свих избора одржаних 17. децембра у складу са извештајима домаћих и међународних организација које су посматрале изборни процес. Зато контролори коалиције 'Србија против насиља' неће учествовати у наставку Вучићеве изборне лакрдије", наводи се у саопштењу те листе.

"ПроГлас тражи понављање избора

Иницијатива "ПроГлас" позвала је на понављање парламентарних, локалних и покрајинских избора у Србији.

"Захтевамо да се нови парламентарни, покрајински и локални избори у целој Србији одрже у року од шест месеци након процеса темељне промене изборних услова", саопштила је глумица Светлана Цеца Бојковић на конференцији за медије.

Она је додала да "ПроГлас" позива грађане на миран протест у суботу, 30. децембра у 12 часова, код Теразијске чесме у Београду. Бојковић је додала да "ПроГлас" пружа пуну подршку студентима, осуђује нападе на институције, али и прекомерну употребу силе, а оне који штрајкују глађу позива да не наносе штету свом здрављу.

Захарова: Запад је Србији поставио ултиматум – шта год, само не с Русијом

Запад је Србији, као и Украјини, поставио строги услов – избор. Српском народу није било дозвољено да комбинује развојне путеве у складу са националним интересима већ да бира: или с њим, или с Русијом, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у интервјуу за РТ, коментаришући протесте у Србији.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Крени-Промени: Породице ухапшених да се хитно упуте у Палату правде са адвокатима

Представник организације Крени-промени Саво Манојловић позвао је породице ухапшених због нереда пред Скупштином Београда да оду у Палату правде са адвокатима, јер истиче рок од 48 сати колико је одређен притвор.

Вучевић: Нико на силу неће мењати одлуку грађана на бирачким местима

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је Србија држава где владају право и закони, да нико није изнад или мимо њих и да не може да поништи изборну вољу грађана, јер би тиме била поништене и све вредности демократије или демократског уређења једне државе.

"Сви грађани Србије могу бити сигурни да нико на силу неће мењати одлуку грађана на бирачким местима, јер би све друго довело у бесмисао одржавање уопште избора, као и до тога да онај ко има јачу екипу људи заузме неку институцију, каже да избори нису битни и прогласи своју изборну победу и тиме заиста каже да грађани немају права да одлучују ко треба да представља државу или да води један град у наредне четири године", рекао је он за телевизију Прва.