Србија и Балкан

Вехид Дедић разрешен функције у Братунцу: Био припадник јединице "Ел муџахедин", претио клањем

У образложењу решења је наведено да је Дедић 18. децембра поднео оставку на ту дужност из приватних разлога
Вехид Дедић разрешен функције у Братунцу: Био припадник јединице "Ел муџахедин", претио клањемGetty © Marco Di Lauro

Одборници Скупштине општине Братунац данас су једногласном одлуком разрешили Вехида Дедића, некадашњег припадника злогласне јединице "Ел муџахедин", дужности потпредседника општинског парламента.

Претходно је на Колегијуму Скупштине општине, скупштинска већина предвођена СНСД-ом поднела иницијативу за смену Дедића због његове ратне биографије, изношења ставова о томе на једној федералној телевизији и претњи "да би клао све што носи српско име".

Пријаву против Дедића због тих претњи поднео је 8. децембра председник Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске Војин Павловић.

Павловић је навео да постоји видео-снимак који се може наћи на друштвеним мрежама у којем Дедић говори о свом ратном путу и жељи "да коље све што је српско".

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина обавештен је о пријави против Дедића, након чега је наложио предузимање мера на документовању кривичног дела јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.

У Полицијској управи Зворник Срни је речено да је полиција у Братунцу 8. децембра примила пријаву због ширења мржње на националној основи.

Братуначка Полицијска станица примила је пријаву коју је поднело лице из Братунца чији су иницијали В.П. које је навело да, због тих претњи, страхује за личну и безбедност грађана своје националности", навели су из Полицијске управе Зворник.

image