Србија и Балкан

Стевандић позвао стране судије Уставног суда БиХ да поднесу оставку

Председник Народне скупштине РС тражи од страних судија да помогну реформе БиХ неопходне на њеном европском путу
Стевандић позвао стране судије Уставног суда БиХ да поднесу оставку© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA,

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић позвао је стране судије у Уставном суду БиХ да поднесу оставку и тим чином, како наводи, помогну реформе у БиХ неопходне на њеном европском путу.

БиХ не може да функционише прегласавањем судија у Уставном суду, објаснио је Стевандић и додао да је став представника Српске да Република неће именовати двојицу судија у "крњи Уставни суд БиХ све док не буде донесен закон о Уставном суду и окончан мандат страних судија".

Након пензионисања Златка Кнежевића, од наредне године у том суду неће бити ниједног судије из Српске, док је избор другог хрватског судије стао у федералном Парламенту, подсећа Танјуг.

Правду ће тако, у највишој судској инстанци у БиХ, делити једна Немица, Албанац, судија из Швајцарске и двојица хрватских судија.

У званичном писму Стевандића објављеном на порталу Народне скупштине РС, наводи се да је у Мишљењу Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у Европској унији из 2019. године истакнуто да би преговори за приступање БиХ Европској унији требало да се отворе када земља постигне потребан степен усклађености са критеријумима за чланство, а посебно са политичким критеријумима из Копенхагена којима се захтева стабилност институција које гарантују демократију и владавину права.

То захтева побољшање законодавног и институционалног оквира како би се осигурало испуњавање 14 кључних приоритета.

Стевандић указује да се један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у Европској унији односи на реформу Уставног суда Босне и Херцеговине, укључујући и решавање питања међународних судија и провођења његових одлука.

"Као што видите постојање међународних судија у Уставном суду Босне и Херцеговине представља препреку за даље европске интеграције и за чланство у Европској унији. Нажалост овај приоритет није могуће остварити, јер политички представници ентитета и конститутивних народа у Босни и Херцеговини не могу се договорити о замени међународних судија домаћим судијама, што доводи до немогућности отварања преговора за приступање Европској унији. С тим у вези, свеукупна ситуација произашла из евидентног застоја у европским интеграцијама Босне и Херцеговине узрок је сталне политичке напетости између ентитета и конститутивних народа у Босни и Херцеговини", навео је Стевандић.

Он је закључио да би оставке судија показале да им је стало до БиХ и да не желе да буду препрека њеној европској будућности.

image