Србија и Балкан

Борко Стефановић за ФТ: Треба да се забринете, Вучић се враћа свом старом проруском маниру

Протести ће се наставити сваког дана, најављује опозициони посланик за "Фајненшел тајмс"
Борко Стефановић за ФТ: Треба да се забринете, Вучић се враћа свом старом проруском маниру© Dusan Milenkovic/ATAImages

Имамо велику кризу овде, протести ће се наставити сваког дана, изјавио је један од лидера опозиције Борко Стефановић за "Фајненшел тајмс".

"Вучић и његов режим се враћају својим старим, радикалним, насилним, проруским манирима. То би требало сваког да забрине", додао је опозициони посланик у изјави за овај западни медиј.

У тексту о протестима после избора у Србији 17. децембра, наводи се да су опозиција и међународни посматрачи изјавили да су избори "покрадени", као и да су упозорили на насиље режима и руски утицај на државну политику. Наводи се и да је председник Србије Александар Вучић изјавио да протести имају подршку из иностранства и да им је циљ смена власти, као и да је амбасадор Руске федерације у Србији Александар Боцан-Харченко после недавног састанка са Вучићем рекао да му је српски председник предочио непобитне доказе о томе да Запад охрабрује протесте. 

Опозициони активисти рекли су да су протести у Београду били мирни док се нису појавили хулигани и почели да бацају каменице и друге предмете, што је изазвало реакцију полиције и хапшења демонстраната. Стефановић је додао да след догађаја делује оркестрирано. 

Опозиција оптужује Вучића за застрашивање и изборне преваре, наводи даље ФТ, и описује да демонстранти машу заставама ЕУ заједно са транспарентима на којима је песница која подсећа на покрет "Отпор" који је 2000. године срушио режим Слободана Милошевића. Уз констатацију да многи демонстранти повлаче паралеле између Милошевића и Вучића.

Наводи се да је председница Владе Србије Ана Брнабић у телевизијском гостовању прошле недеље захвалила руским обавештајним службама на информацијама које су поделили са њима пре избора о плановима опозиције да организују протесте.

То недавно зближавање с Кремљом, како пише ФТ, у оштрој је супротности са претходним месецима и очигледном усмереношћу Београда ка Западу. Како се наводи, Србија је кандидат за ЕУ и обавезала се да ће радити са Западом на решавању кључних питања као што је статус "суседног Косова". 

Констатује се и да се већина западних влада није оглашавала поводом догађаја у Србији током божићних празника, као и да је изузетак амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил који је позвао демонстранте да поштују резултате избора, како се истиче. 

"Лидери Србије и њени грађани треба да запамте: легитимност демократских процеса зависи од транспарентности и спремности свих страна, победничких или губитничких, да поштују вољу грађана изражену на бирачким местима. За насиље и вандализам против државних институција нема места у демократском друштву", цитира се Хилова објава на друштвеној мрежи Икс.  

Његову изјаву критиковали су прозападни активисти, констатујући да изгледа да Вучић има подршку и Москве и Вашингтона, истиче се у тексту ФТ-а.

image