Протест завршен испред РТС-а: Опозиција најавила да ће тражити међународну подршку

Представници прозападне опозиције и младих одржали су данас протесте у Београду, тражећи да избори у главном граду буду поновљени

Протест грађана и представника опозиције окупљена око коалиције "Србија против насиља" започео је испред Републичке изборне комисије (РИК) због наводне нерегуларности на изборима одржаним 17. децембра, а завршен је испред зграде РТС-а.

Раније данас група студената, представници опозиције и демонстранти окупили су се на платоу испред Филозофског факултета у Београду захтевајући да се отворе бирачки спискови.

Око 150 окупљених, међу којима је био велики број страних и домаћих новинара, на платоу је слушало излагање активисте који је објаснио да је седећи корак који ће предузети блокада "мејлова, телефонских линија и писарнице" Министарства државне управе" захтевима да се отворе бирачки спискови.

Окупљенима су подељени флајери са бројевима телефона кабинета министра, државног секретара, одсека за јавност рада, сектора за добру управу и сектора за регистре и локалну самоуправу и речено им је да зову бројеве телефона и питају када ће бирачки списак бити отворен.

Након говора представника организација студената окупљени су позвани да се "разбеже по Кнез Михајловој" и поделе 10.000 флајера са бројевима телефона институција. На флајерима није објашњено с којим циљем се спроводи акција, те је окупљенима речено да о томе информишу суграђане и пролазнике. 

Један од представника студената најавио је да ће у петак организовати нову блокаду у трајању од 24 сата (није прецизирао чега и где), те да ће са блокаде студенти отићи директно на протест иницијативе "Проглас" у суботу у 12.00 часова.

У Кнез Михајловој улици постављен је сто на ком пише "Избори су покрадени - промени ми мишљење" и на коме заинтересовани могу узети флајер са бројевима телефона.

Скупу су присуствовали и представници коалиције "Србија против насиља (СПН)" Срђан Миливојевић, Александар Јовановић Ћута, Мирослав Алексић, Зоран Лутовац, Владимир Обрадовић, Биљана Стојковић, Мила Поповић...

27. дец 2023 • 20:34

Двери у Чачку: Захтев за поништавање гласања на 6 бирачких места

Градски одбор покрета Двери у Чачку поднео је захтев за поништавање гласања на шест бирачких места у том граду због "евидентираних противзаконитих радњи", саопштио је данас тај покрет.

"Локална изборна комисија већином гласова одбила је наше приговоре и на то смо се жалили Републичкој изборној комисији, а онда ћемо и Управном суду и ићи ћемо све до Уставног суда Србије, јер не пристајемо на изборну крађу", наведено је у саопштењу.

Председник градског одбора Двери Драган Ћендић затражио је ванредну седницу локалне изборне комисије на којој би се расправљало о утврђеним нерегуларностима.

Он наводи да су откривене бројне неправилности након увида у записнике и бирачки материјал у бирачким врећама.

"Видећемо како ће се овога пута поставити већина у локалној изборној комисији, али свако проглашавање коначних изборних резултата без анализе овог извештаја је прикривање изборне крађе и кривичних дела против изборног права грађана", казао је Ћендић.

Готова седница РИК-а: Понављање избора на изборном месту бр. 12 у Бојнику

Избори за народне посланике на изборном месту број 12 у општини Бојник биће поновљени у суботу 30. децембра, саопштено је из Републичке изборне комисије (РИК) која је вечерас усвојила одлуку.

На претходној седници одржаној данас РИК је усвојио приговор изборне листе "Национално окупљање" и одлучила да се гласање на изборном месту број 12 у општини Бојник поништи.

"Национално окупљање" коју чине Српска странка Заветници Милице Ђурђевић Стаменковски и Српски покрет Двери Бошка Обрадовића поднело захтев за понављање изборног процеса због тога што је, како тврде, већи број бирача гласао јавно и што им је сугерисано за кога да гласају.

РИК је саопштио да је увидом у записник о раду бирачког одбора утврђено да су чланови Бирачког одбора имали примедбе на поступак спровођења гласања.

Брнабић: Подршка запосленима у МДУЛС, силеџије никад неће победити у Србији

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је данас подршку запосленима у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

ОДИХР: Настављамо да пратимо процес, подршка Србији у спровођењу препорука

Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР), која је пратила парламентарне изборе у Србији, наставиће да прати цео процес, спремна да помогне властима у спровођењу свих препорука.

Подсећају и да ће почетком 2024. године бити објављен коначан извештај о праћењу избора у Србији.

"Након што је Одихр посматрао парламентарне изборе у Србији, настављамо да пажљиво пратимо процес. Спремни смо да подржимо српске власти у спровођењу препорука које ц́емо дати у нашем коначном извештају о посматрању, који треба да буде објављен почетком нове године", наведено је на званичном профилу ОДИХР на друштвеној мрежи "Икс".

Лазовић тражио од РТС-а да извештај са протеста буде дужи

Носилац листе "Србија против насиља" Радомир Лазовић позвао је окупљене да дођу на протест у суботу у 12 сати код Теразијске чесме, да подрже студенте који такође протестују, али и оне који штрајкују глађу.

Он је рекао да ће представници опозиције тражити међународну подршку за формирање међународне независне комисије која ће истражити неправилности око протеклих избора, потом да ће радити кроз наше институције, како би им "дали прилику да утврде неправду", те да ће, напослетку, "држати ватру протеста". 

Затражио је од РТС-а да извести о протесту.

Колона стигла до РТС-а

Колона демонстраната стигла је до зграде Радио телевизије Србије. Окупљени узвикују "уа". Очекује се да се неко од представника листе Србија против насиља обрати окупљенима.

Тепић: Не штрајкујем због Вучића, него због међународне заједнице

Посланик листе Србија против насиља Мариника Тепић десети дан штрајкује глађу, а каже да њена одлука није усмерена ка домаћим институцијама већ ка међународној заједници.

"Мој штрајк глађу и ова радикална одлука није ни усмерена ка Вучићу, ни ка домаћим институцијама зато што су они саучесници у свему томе. И тужилаштво и полиција и Министарство државне управе и локалне самоуправе и нарочито Александар Вучић као мастермајнд тог лоповског инжењеринга када је реч о изборној крађи. Ја нисам никада ка њима усмеравала поруке", појашњава за Н1.

Како каже, она је усмерена на међународну заједницу од које очекује да успостави комисију са посматрачима и правним експертима да се све оно што је речено сумира у јадан закључак, да се учини ревизија ових избора да би могло да дође до поништавања избора.

Колона кренула ка РТС-у

Колона окупљених испред Републичке изборне комисије кренуо је ка згради РТС-а, јавља репортер РТ Балкана.

Миливојевић позвао на марш до РТС-а

Срђан Миливојевић из Демократске странке рекао је окупљенима да му је момак којем је укинут притвор након хапшења због насиља испред Скупштине Београда рекао како му у решењу пише да се брани са слободе, али то није истина.

"Ово није слобода, ово је земља у којој се краду избори", рекао је Миливојевић.

Он је додао да ће инсистирати да сви ухапшени буду пуштени из притвора.

Миливојевић је највише замерки имао на извештавање РТС, а потом поручио: "Ако нас не виде, има бар да нас чују". Потом је позвао окупљене да крену ка РТС-у.

"Овде 7 посланика штрајкује и то за РТС није вест, зато вас позивам на марш до РТС-а", поручио је Срђан Миливојевић.

Ћута: Има да терамо док год мрдамо

Око слободе нема нагађања, има да терамо док год мрдамо, поручио је вечерас Алексаднар Јовановић Ћута из Еколошког устанка.

Почео 10. протест "Србије против насиља"

Грађани и опозиција окупљена око коације "Србија против насиља" протестују испред Републичке изборне комисије (РИК) десети пут у Београду са почетком од 18 сати због наводне нерегуларности на изборима одржаним 17. децембра.

Окупљени су на овом потезу Улице краља Милана зауставили саобраћај.

Жељко Веселиновић прекинуо штрајк глађу

Удружени синдикати Србије "Слога" обавестили су јавност да је председник овог синдиката Жељко Веселиновић, приморан да прекине штрајк глађу у згради Републичке изборне комисије.

Како се додаје у саопштењу, одлука о прекиду штрајка је донета након што су лекари, који су прегледали његово здравствено стање, и на основу резултата закључили да даљи останак у штрајку глађу није у складу са његовом здравственом терапијом и да представља озбиљан ризик за његово здравље.

Народни посланици Данијела Грујић из Странке слободе и правде и Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет након шест, односно четири дана штрајка глађу, морају на преглед у болницу, речено је порталу "Нова".

Данијела Грујић започела је штрајк глађу 21. децембра, док је Јанко Веселиновић то учинио два дана касније.

Министарство државне управе: Бирачки списак увелико отворен

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) саопштило је да је бирачки списак увелико отворен, јаван и доступан.

У саопштењу Министарство је навело да је данас у 11 часова примило захтеве Николе Ристића, "Савесних грађана" и Ивана Бјелића са идентичним питањем: "Када ћете отворити бирачке спискове?".

"Тим поводом, Министарство државне управе и локалне самоуправе по ко зна који пут истиче да је Јединствени бирачки списак јавна евиденција доступна свим грађанима Републике Србије на званичној интернет презентацији Министарства државне управе и локалне самоуправе: https://upit.birackispisak.gov.rs/", истиче се у саопштењу.

Даље указују да на наведеној страници сваки грађанин може да провери да ли је уписан у Јединствени бирачки списак и на ком бирачку месту гласа. Такође, на званичној интернет презентацији Министарства грађани могу проверити и за све друге грађане где гласају, односно за свако бирачко место имена и презимена свих бирача. Поред свега тога, Министарство државне управе и локалне самоуправе на свака три месеца објављује податке о броју бирача по општинама, односно градовима.

"Сходно изнетом, на питање: 'Када ћете отворити бирачке спискове?', МДУЛС даје јасан и недвосмислен одговор да је бирачки списак увелико отворен, јаван и доступан, те да је обезбеђена максимална транспарентност бирачког списка. Министарство државне управе и локалне самоуправе истиче да је ово још један покушај Драгана Ђиласа и његових следбеника да код грађана створе забуну и пометњу у вези са Јединственим бирачким списком и да Јединствени бирачки списак представе грађанима као некакав 'тајни документ', апсолутно недоступан било коме, сем представницима власти", додаје се у саопштењу.

МДУЛС напомиње да су избори који су одржани 17. децембра били "апсолутно демократски, регуларни и легитимни и пружа пуну подршку председнику Републике Србије Александру Вучићу у његовим напорима да сачува политичку стабилност и мир у Републици Србији, да обезбеди њену сувереност и независност и њен свеколики друштвени развој".

Представник Савета Европе долази у Београд

Председник Конгреса Савета Европе Марк Кулс затражио је од портпарола Конгреса за изборна питања Стјуарта Диксона да почетком 2024. године посети Београд како би се састао са властима Србије.

Главна сврха посете биће разговор о побољшању изборног процеса и хитним реформама потребним за борбу против сваке потенцијалне преваре, наводи се у данашњем саопштењу Конгреса Савета Европе.

Диксон је 20. децембра изразио забринутост због "озбиљних неправилности током парламентарних и локалних избора које су пријавили чланови међународне посматрачке мисије" и позвао власти Србије да се позабаве свим наводним случајевима кршења изборног процеса и да спроведу истрагу.

Бјелић најавио да ће демонстранти блокирати мејлове, телефонске линије и писарницу Министарства

Активиста Иван Бјелић обратио се окупљенима и најавио да ће демонстранти "блокирати мејлове, телефонске линије и писарницу" Министарства државне управе и локалне самоуправе са захтевима да се отворе бирачки спискови.

Они су поделили присутнима папире са контактима Министарства како би сви позвали ту институцију.

Студенти и присутни масовно зову бројеве телефона Министарства и пишу мејлове.

"Циљ данашње акције је мобилизација људи, за све оно што ће уследити даље... Данашња блокада биће веома интересантна, зато што смо од припадника обезбеђења Министартва локалне самоуправе добили веома занимљиву информацију да треба да им блоикирамо мејлове, телефонске линије. Да их натерамо да не могу да функционишу и да писарница цео дан буде затрпана. Потпуно из затрпајмо", поручио је Бијелић.

Шапић: Нисам сигуран да ће опозиција изаћи на изборе у БГ ако буду поновљени

Председник Привременог органа Београда Александар Шапић изјавио је данас да је прилично извесно да може да се деси да имамо поновљене изборе у главном граду, јер нема скупштинске већине, али да није сигуран да ће опозиција изаћи на њих.

"Нове резултате би прогласили нелегитимним јер њих није било, што су урадили 2020. када су бојкотовали изборе и прогласили их нелегитимним. Тада су рекли да би формирање скупштинске већине било рушење уставно-правног поретка и да свака влада је нелегална, а управо та влада је расписала нове изборе на које су они изашли", рекао је Шапић за ТВ Пинк.

Он је позвао политичке представнике опозиције да буду разумни јер, како је рекао, ако насиље ескалира, потпуно је безначајно ко ће бити градоначелник и ко ће да формира скупштинску већину.

"Ако будемо сада дозволили да се на власт не долази путем избора у складу са уставом и законом, имаћемо безвлашће", рекао је Шапић.

Он је додао да ником, па ни њему не би био дозвољен улазак у Скупштину Града Београда да је дошао праћен групом људи са моткама, бакљама и каменицама у рукама и тражио да уђе на балкон како би прогласио победу на изборима, уз претњу "ако нас не пустите запалићемо зграду".

"Очигледно је да постоји велика нервоза и фрустрација, те да желе да се по сваку цену деси неки инцидент како би онда покушали, баш као на примеру трагедије у вези са погибијом деце, да злоупотребе ситуацију. Заиста се надам да ће се дозвати у памет и да ће схватити да ово што раде може врло лако да се окрене против њих, а ако се то деси, онда значи да је цело друштво упало у једну озбиљну кризу", рекао је Шапић.

Он је нагласио да је Град Београд, према свим статистичким подацима, један од најсигурнијих градова у Европи, иако покушавају да га представе као несигуран град.

Како је рекао, овде су туристи сигурни и нема дела града у који не би смело да се иде, међутим, ово што се сада дешава је кршење уставно-правног поретка и покушај да се сруши систем.

"Не постоји град у Европи сличан Београду по броју становника у којем сте сигурнији и где не треба да бринете да ли ће вас неко на улици опљачкати или вам нешто отети, да ли ће жена бити силована ако залута у неки део града. То су проблеми које имају сви градови габарита Београда, али не и ми. Број кривичних дела у Београду је далеко мањи у односу на градове сличне величине, а 90 одсто кривичних дела је разрешено. Тако да нећемо да говоримо о Београду као несигурном граду, јер је баш обрнуто", нагласио је Шапић.

Оно што се десило у недељу испред Скупштине града, сматра, представља насиље неколико десетина људи, с обзиром на то да је највећи број оних са протеста стајао одвојено, на двадесет–тридесет метара.

"Стари двор је под заштитом државе и за сваки прозор и кваку које бисте желели да промените, морате да тражите дозволу Завода за заштиту споменика. Како би уопште могла да се процени штета када је уништен намештај из 19. века или када су сломљена стакла са мозаицима од пре осамдесет–деведесет година? То је неповратно", рекао је Шапић.