Србија и Балкан

Вучић на отварању Био4 Кампуса: Повећавамо износ туристичког ваучера на 10.000 динара

Предеседник Србије је рекао да је подржао идеју о којој ништа није знао, али да је разумео да је то добро за Србију
Вучић на отварању Био4 Кампуса: Повећавамо износ туристичког ваучера на 10.000 динара© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

У Палати Србија председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министарка науке Јелена Беговић свечано су означили почетак градње БИО4 Кампуса.

Председник Вучић присуствовао је свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 Кампус, који ће бити нови Биоекономски центар у Европи и том приликом нагласио да не постоји важнија ствар од улагања у образовање, у знање наших људи и младих.

Вучић је рекао да је једино што је урадио је да је подржао идеју о којој ништа није знао, али да је разумео да је то добро за Србију.

"Морам да кажем да нисам имао појма о значају дата центра у Крагујевцу, али видим да највеће светске компаније чувају податке у Крагујевцу, тако да ћемо имати предност у односу на друге регионе када будемо имали и други центар. Погрешно сам рекао да је то наша предност у односу на земље региона. То је наша заједничка предност, целог региона и сви овде из целог региона заједно са нама, као што и ми са њима у њиховим земљама, морамо да радимо заједно по најважнијим питањима из сарадњи науке и биологије. Бићемо међу десет највећих у свету", рекао је председник Вучић и нагласио да Србија не сме да стане.

Према његовим речима, Био4 Кампус ће окупити седам факултета и девет научних института у којима ће бити запослено више од 1.000 доктора наука.

"Ми имамо данас недостатак људи у свакој области. Многи су напустили Србију 90-их, нисам срећан што одлазе у иностранство где имају већа примања и боље услове. Зато је добра ствар што ће бити запослено 1.400 професора", назначио је Вучић и додао да ће се потрудити да повећа плате научницима.

Институт за вештачку интелигенцију, институти за хемију, технологију, металургију као и сарадња са Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње донеће и нова решења у области молекуларне генетике, генетичког инжењерства и многих других ствари, појаснио је председник Србије. 

"И када чујете да компаније попут Јапанске Такеде, Корејског СЕ БиоСенсе-а, Кинеског БГИ-а, Швајцарског Роша, Енглеске АстраЗенеца или Америчког Пфизера и све оне који ће да раде са Био 4 кампусом, онда вам је јасно шта је то што ћемо успети да направимо", рекао је Вучић.

Већи број туристичких ваучера 

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се вредност ваучера у туризму повећати се са 5.000 на 10.000 динара, а биће издато 100.000 таквих ваучера.

"Биће 100.000 таквих ваучера. Не смањујемо број, само повећавамо њихову вредност", рекао је он.

Почетак изградње кампуса

У Београду је данас, у близини Института Торлак, почела изградња БИО 4 кампуса, јединственог мултидисциплинарног пројекта који ће, како се најављује, омогућити Београду да постане један од препознатих биоекономских центара у Европи.

Припремни радови на изградњи објекта у оквиру БИО4 кампуса који ће се простирати на око 30 хетара, почели су 29. маја ове године а сви радови би, како је раније најављено, требало да буду завршени 2026. године.

Процењена вредност новог биоекономског хаба је око 450 милиона евра, а из кредита Развојне банке Савета Европе обезбеђено је 200 милиона евра.

Како су раније казали у Министарству науке, технолошког развоја и иновација, БИО4 кампус представља спој биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета и јединствен је мултидисциплинарни пројекат у ширем региону а планирано је да се у њему налазе научне институције и факултети.

Председник Александар Вучић изјавио је раније да је тај пројекат важан како бисмо направили огромне ствари за будућност.

"За раст наше земље, да постанемо сила по том питању у Европи. То ће да генерише велики успех и огроман напредак Србије. То ће бити нешто што прави разлику између Србије и свих осталих земаља у окружењу", рекао је Вучић.

Премијерка Ана Брнабић најавила је раније да ће у кампусу бити окупљено 1.400 професора, истраживача, 4.000 студената, преко 1.000 доктора наука и да ће се ту налазити 300 најсофистициранијих лабораторија.

Министарка науке Јелена Беговић рекла је данас за Танјуг да је почетак радова на изградњи БИО4 кампуса велики дан за научну заједницу у Србији и за целокупно друштво и додала да ће тај кампус бити нови научни град који ће променити не само науку већ и квалитет живота људи у Србији.

Беговићева је навела да је тај пројекат, за који се очекује да буде завршен до 2026. године, вредан 450 милиона евра, те да је реч о највећој појединачној инвестицији Србије у науку коју сама финансира.

Министарка је подсетила да је изградња кампуса подељена у неколико фаза и да ће се у првој фази градити 110.000 квадрата корисне површине лабораторија, пословних простора где ће бити смештено седам факултета као и девет научних института.

"Ту ће бити научно технолошки парк за стартап екосистем, истраживачко развојни центри великих, малих и средњих компанија како домаћих, тако и међународних које се баве биофарбом", рекла је Беговићева.

Додала је да ће бити изграђено више од 300 лабораторија у којима ће радити стручњаци из Србије, међу којима ће на почетку бити више од 1.000 доктора наука, који ће радити на разбоју иновација и побољшању квалитета живота људи у Србији.

Беговићева је раније рекла да ће заштитни знак кампуса бити централна зграда која је названа Мингларијум, а у оквиру ње налазиће се конференцијски центар и мултимедијални изложбени простор.

"Желимо да грађани долазе у БИО4, да виде шта је, и да виде који су бенефити од свих ових технологија", рекла је она.

Будући станари БИО 4 кампуса су Биолошки, Фармацеутски, Хемијски, Медицински, Пољопривредни, Техничко-металуршки и Факултет спорта и физичког васпитања, Научно технолошки парк Београд, као и девет института - за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, мултидисциплинарна истраживања, примену нуклеарне енергије, медицинска истраживања, за биолошка истраживања "Синиша Станковић", за вештачку интелигенцију, за хемију, технологију, "Биосенс" и Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње" .

image