Србија и Балкан

Човић: БиХ не може ући у преговоре са ЕУ док су странци у Уставном суду

Лидер ХДЗ БиХ је истакао да су сви у Босни и Херцеговини сагласни да странци морају отићи из Уставног суда, али да се и даље воде дискусије о термину њиховог одласка, пренела је Срна
Човић: БиХ не може ући у преговоре са ЕУ док су странци у Уставном суду© ATA Images

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас да БиХ не може ући у преговарачки процес са ЕУ све док су странци у институцијама правосуђа и у Уставном суду БиХ.

Говорећи о путу БиХ ка ЕУ, Човић је нагласио да ће кључ свега бити Изборни закон, наводећи да комплетна активност политичких актера у фебруару наредне године мора бити на изменама и допунама тога акта.

Човић је изразио наду да ће на наредној седници Дома народа на дневном реду бити предлози закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, о судовима, као и нацрт буџет институција БиХ, који је, како је напоменуо, морао бити завршен до краја ове године.

Говорећи о расправи о тачкама дневног реда данашње седнице Дома народа које су се односиле на Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ, Човић је рекао да је Клуб хрватског народа јасно указао да је тренутни састав ЦИК-а именован мимо закона, процедура и Устава БиХ.

"У једном тренутку једна група људи је осетила да има доминантну већину, коју је предводио СДА и то су урадили", навео је Човић.

Он је подсетио да је једном делу садашњег састава ЦИК-а истекао мандат, док су поједини чланови Комисије у пензији.

"Сви они који су именовани тада у Представничком дому, сматрамо да су именовани мимо закона", рекао је Човић.

image