Тони Блер и ОВК: Непријатељ нашег непријатеља је наш пријатељ

Морамо да рачунамо на то да ће ОВК постати много популарнија након онога што се десило (у југословенским ратовима), и да признамо да су они једина странка која има неку врсту војске, писали су Блерови саветници

Тонију Блеру је саветовано да ради са милитантима на Космету, од којих су неки касније осуђени за ратне злочине, упркос томе што је наводно веровао да "нису много бољи од Срба" за које је сматрао да су починили злочине против човечности, откривено је недавно.

Блер, тада премијер Велике Британије, био је озбиљно забринут због тога што је његова превелика блискост са тзв. Ослободилачком војском Косова (ОВК) постала уочљива, пише британски "Гардијан".

Али саветовано му је: "Наша почетна тачка у оваквом сукобу би требало да буде да је непријатељ вашег непријатеља ваш пријатељ".

У документу који је припремио тадашњи Блеров саветник за спољне послове Џон Сојерс, касније и шеф обавештајне службе, бившем премијеру је речено: "Не желимо да политички фаворизујемо ОВК у односу на друге косовске странке. Али морамо да рачунамо на то да ће ОВК постати много популарнија након онога што се десило (у југословенским ратовима), и да признамо да су они једина странка која има неку врсту војске".

У документу, послатом Блеру и његовим вишим помоћницима, Сојерс је сугерисао да би било немогуће разоружати ОВК након сукоба. Уместо тога, саветовао је он, било би боље радити са њима на спровођењу избора.

На дну папира, који је канцеларија владе у петак предала Националном архиву, непотписана рука је написала: "Слажем се".

У белешци је јасно назначена забринутост Даунинг стрита око природе и обима умешаности Уједињеног Краљевства у брутални сукоб више фракција који је беснео у бившој Југославији од 1991. до 2001, пише британски лист.

Подсећа се да је интервенција НАТО-а укључивала ваздушне нападе на Милошевићеве снаге, као и да је бивши председник СР Југославије преминуо 2006. године у затворској ћелији током суђења у Хагу.

Велика Британија, под Блеровим вођством, касније ће постати један од главних поборника ОВК под њеним тадашњим вођом Хашимом Тачијем.

Тачи се у априлу ове године појавио на оптуженичкој клупи суда у Хагу, заједно са тројицом "сабораца", оптужених за ратне злочине који укључују наводно саучесништво у убиствима 102 особе.

Блеров портпарол одбио је да коментарише наводе из документа.