Србија и Балкан

Калабухов: Додик један од највећих пријатеља Русије, планирамо нову посету

Председник Републике Српске последњих година посетио Русију више од 20 пута
Калабухов: Додик један од највећих пријатеља Русије, планирамо нову посету© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик један је од највећих пријатеља Русије кога увек са радошћу и гостољубивошћу дочекују у Москви, Санкт Петербургу и другим руским градовима, изјавио је Срни амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, који је нагласио и да ускоро ће бити усаглашен и термин његове нове посете Москви.

Током последњих година Додик је, према речима амбасадора, посетио Русију више од 20 пута, а како је додао, сваки његов долазак пажљиво је припреман ради постизања нових споразума, као и реализације усаглашених договора.

"За сада поново имамо широк спектар тема за разматрање и ускоро ћемо усагласити термин нове посете", одговорио је руски дипломата на питање када би могло доћи до посете председника Српске Москви.

Говорећи о економској сарадњи Русије са БиХ и Републиком Српском, Калабухов је нагласио да је ове године Русија на првом месту по броју директних улагања у БиХ у обиму од 284,2 милиона конвертибилних марака за само девет месеци које се односе првенствено на Републику Српску.

Он је указао да је током 10 година на тржишту општа бројка буџетских дажбина за БиХ и ентитете надмашила три милијарде евра, док активе "Зарубјежњефта" обезбеђују више од 1.000 радних места са платом значајно већом од просечне, што снажно доприноси јачању локалне економије и развоју инфраструктуре.

Руски амбасадор истакао је да је компанија "Оптима", као представник велике руске корпорације "Зарубјежњефт", тренутно највећи инвеститор и порески обвезник у БиХ.

Калабухов је навео да Руска Федерација традиционално развија разгранате економске везе са БиХ, као и са Републиком Српском у њеном саставу, те напоменуо да је Русија кључни партнер БиХ у сфери енергетских испорука.

Он је навео да се кооперација остварује и у индустрији, пољопривреди и фармацији, а основна сарадња са Републиком Српском води се енергетици.

Према његовим речима, могућности реализације постојећег потенцијала сарадње разрађују се у току конструктивног и поверљивог дијалога на највишем нивоу, као и у оквиру руско-босанскохерцеговачке међувладине комисије за трговину и економску сарадњу.

"Према резултатима последњег састанка копредседника билатералне комисије било је изјављено о намери страна да се повећају размере узајамне робне размене, укључујући наравно и Републику Српску. Наредне године се надамо у наставак узајамно корисне и продуктивне сарадње", истакао је руски амбасадор у изјави Срни.

image