Србија и Балкан

Рама: Укинути казнене мере против "Косова", а санкционисати Србију

Са председником Србије Александром Вучићем немам никакав дубљи однос ван интереса Албаније и региона, каже премијер Албаније Еди Рама
Рама: Укинути казнене мере против "Косова", а санкционисати Србију© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да би требало укинути казнене мере које је Европска унија увела "Косову" због непреузимања корака ка деескалацији на северу КиМ, а да би, са друге стране, морале да се уведу мере за Србију због сукоба у Бањској.

Рама је на годишњој конференцији за медије, говорећи о односу Београда и Приштине, истакао да је његово гледиште познато јавности и да је "Албанија доследна у својим ставовима".

"Став албанске државе је веома јасан и није било колебања чак и када смо тражили да Србија не буде санкционисана због њеног односа према Русији, чак и када је званична Тирана закључила да је Србија починила флагрантно дело против свих европских вредности и суживота када је прогласила дан жалости за злочинцима Бањске и чин напада", рекао је Рама, преноси "Газета експрес".

Он је казао да са председником Србије Александром Вучићем нема "никакав дубљи однос ван интереса Албаније и региона" и додао да нема проблем да изнесе став када је реч о односу Београда и Приштине.

"Што се тиче односа са председником Србије, то је однос који нема ништа осим интереса Албаније и региона. Наравно, то је однос који мене и нас не спречава да кажемо бело је бело, а црно црно", поручио је Рама.

Он је поновио да промена у званичном ставу Албаније о односу Србије и "Косова" није било.

"Отворено смо тражили да Србија буде санкционисана и да се Косову укину казнене мере, јер је Косово већ на време учинило корак који је требало да предузме. Нема смисла да Косово остане при мерама и да се Србији не уведу никакве мере после чина у Бањској", закључио је Рама.

image