Рама: Укинути казнене мере против "Косова", а санкционисати Србију

Са председником Србије Александром Вучићем немам никакав дубљи однос ван интереса Албаније и региона, каже премијер Албаније Еди Рама

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да би требало укинути казнене мере које је Европска унија увела "Косову" због непреузимања корака ка деескалацији на северу КиМ, а да би, са друге стране, морале да се уведу мере за Србију због сукоба у Бањској.

Рама је на годишњој конференцији за медије, говорећи о односу Београда и Приштине, истакао да је његово гледиште познато јавности и да је "Албанија доследна у својим ставовима".

"Став албанске државе је веома јасан и није било колебања чак и када смо тражили да Србија не буде санкционисана због њеног односа према Русији, чак и када је званична Тирана закључила да је Србија починила флагрантно дело против свих европских вредности и суживота када је прогласила дан жалости за злочинцима Бањске и чин напада", рекао је Рама, преноси "Газета експрес".

Он је казао да са председником Србије Александром Вучићем нема "никакав дубљи однос ван интереса Албаније и региона" и додао да нема проблем да изнесе став када је реч о односу Београда и Приштине.

"Што се тиче односа са председником Србије, то је однос који нема ништа осим интереса Албаније и региона. Наравно, то је однос који мене и нас не спречава да кажемо бело је бело, а црно црно", поручио је Рама.

Он је поновио да промена у званичном ставу Албаније о односу Србије и "Косова" није било.

"Отворено смо тражили да Србија буде санкционисана и да се Косову укину казнене мере, јер је Косово већ на време учинило корак који је требало да предузме. Нема смисла да Косово остане при мерама и да се Србији не уведу никакве мере после чина у Бањској", закључио је Рама.