Стевандић: Дан Републике дочекати уз ведар дух и широк осмех

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да у Српској владају ведар дух, бистро око и широк осмех и да ће управо тако Република дочекати 9. јануар - Дан Републике Српске.

Стевандић је рекао да ће Српска прославом 9. јануара показати да негује властиту традицију и не мења датум свог рођења зато што се он не свиђа неком "Шмиту или шмитићима".

"Сада када нису успели на неки правни начин да негирају 9. јануар почели су са неким претњама и одмаздама према функционерима који су у организационом одбору Дана Републике, где се и сам налазим са великим поштовањем и радошћу. Реч је о празнику који се прославља и има своје правно покриће. Ми смо нашли начин да он буде у правном систему. Самим тим и његова прослава је део правног процеса, а тај свечани део је нешто што њих највише нервира јер се ту певају најлепше српске песме", рекао је Стевандић.

Он је додао да је током свечане прославе 9. јануара видљива највећа подршка народа Српске својој Републици и датуму њеног рођења, наводећи да управо то смета појединцима који покушавају да негирају Дан Републике.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.