Србија и Балкан

Дрецун: Курти не жели решење, већ оправдање за даљу ескалацију кризе

Премијер привремених институција жели да изврши притисак да Београд прихвати излазак из статуса неутралног оквира Бриселског споразума, тврди председник Одбора за КиМ
Дрецун: Курти не жели решење, већ оправдање за даљу ескалацију кризе© FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти не жели да се пронађе решења у преговорима који се воде у Бриселу, већ покушава да нађе оправдање за даљу ескалацију кризе на Косову и Метохији, каже председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Ако буде постигнут договор, тензије ће се свакако смирити, али већ је постављена сцена за нове сукобе и за нову кризу, а то је расписивање избора на северу Косова", рекао је Дрецун за Н1.

Он сматра да може да дође до инцидената уколико се крене са писањем казни због пререгистрације, али се нада да ће појачано присуство КФОР-а и Еулекса бити довољно да се спрече било какви инциденти.

Дрецун додаје да договор може да се постигне ако има политичке воље, али да се чини да Приштина не жели да се посвети проналажењу решења.

"Он (Курти) жели да примени једнострану одлуку, жели да спроведе изборе, жели да обезбеди стално присуство специјалних параполицијских јединица и осталих безбедносних снага и жели, у коначном, да изврши притисак да Београд прихвати да се изађе из статуса неутралног оквира Бриселског споразума", рекао је Дрецун.

Заједнички састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија са европским посредницима траје већ три сата, а Дрецун оцењује да се представници Европске уније нису добро припремили.

Говорећи о немачко-француском предлогу за разрешење кризе на КиМ и о томе што јавност не зна детаље овог документа, Дрецун је објаснио да је на ономе ко је предлог саставио да одлучи да ли ће он бити јаван или не.

"Очито се ту нешто коригује и чека се тренутак када ће га обелоданити", каже Дрецун и додаје да је представник САД за КиМ Габријел Ескобар најавио обелодањивање овог плана јавности.

Дрецун оцењује да се предложени модел заснива на договору две Немачке који је некадашњем ДДР-у омогућио улазак у Уједињене нације.

"У овом тренутку Београд не би морао де јуре, правно да призна лажну државу Косово, али де факто да прихвати њено постојање и да се не противи чланству Косова у међународним организацијама, укључујући и у Уједињене нације. То је за Србију неприхватљиво", нагласио је председник Скупштинског одбора за КиМ.

image
VV inauguration
banner