Новинару Танјуга забрањено да уђе на територију Косова и Метохије

Српски новинар враћен је без образложења, иако је био најављен у патријарховој пратњи

Полиција тзв. Косова на прелазу Мердаре, нешто после 15 часова, забранила је новинару агенције Танјуг Анђелку Утјешановићу да уђе на територију Косова и Метохије, како би извештавао о посети патријарха Порфирија светињама на КиМ.

Утјешановић је путовао на КиМ заједно с делегацијом СПЦ, у којој је био и патријарх, и без икаквог образложења враћен је с административног прелаза, иако је раније био најављен као члан делегације.

Службеници полиције тзв. Косова су на административном прелазу рекли Утјешановићу да изађе из кола и саопштили му да не може да настави даље јер му је тзв. влада у Приштини забранила да уђе на Космет.

Када им је Утјешановић затражио образложење, рекли су да га ни они немају те да само спроводе одлуку привремених приштинских институција.

Утјешановић је одбио да потпише документ о одбијању уласка на територију КиМ.

Шта пише уз одбијеници

На папиру - одбијеници, који је издала такозвана Генерална полицијска дирекција са седиштем у Приштини, пише да се новинару Танјуга Анђелку Утјешановићу одбија улазак на територију Косова и Метохије. 

Међутим, портал "Коссев" је пренео ту вест уз ограду, наводећи да су се за више информација обратили тзв. косовској полицији и тзв. косовском министарству унутрашњих послова, као и да су им одговорили само из полиције уз наводе да је "тој особи заправо било дозвољено да уђе на Косово".

"Како је саопштено из надлежног министарства, дозвољен му је улазак у РКС", наведено је у одговру полиције "Коссеву".

УНС и ДНКиМ осудили поступак тзв. косовске полиције

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије је вечерас протестовало због забране уласка на Косово и Метохију новинару Танјуга Анђелку Утјешановићу.  

УНС и ДНКиМ истичу да је неприхватљиво огранчавање слободе кретања новинарима и захтевају да сви новинари на Косову и Метохији обављају несметано свој посао.

Из оба удружења подсећају да је прошло 13 месеци како приштинске власти без објашњења, а упркос реаговању УНС-а, Европске федерације новинара и бројних међународних организација које се боре за слободу информисања, не дозвољавају новинарки РТС-а Светлани Вукмировић да обавља новинарски посао на територији Косова и Метохије, наводи се у саопштењу УНС.

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић оценио је да је један од фактора због којег је новинару Тањуга Анђелку Утјешановићу на прелазу Мердаре забрањен улазак на територију Косова и Метохије, по налогу Приштине, жеља привремених приштинских власти да пред својом јавношћу покажу да они суверено владају територијом и да одлучују о свему без образложења, осим оног да је некоме улазак забрањен због питања "националне безбедности".

"Има ту више фактора, сви важни догађаји у којима имамо посете као што је посета патријарха, намећу косовском систему тај неки чудни императив да морају да некога ухапсе или му онемогуће да уђе, да би тиме пред својом јавношћу показали да они суверено владају територијом, да одлучују о свему", рекао је Ракочевић за Танјуг.

На питање да ли је могућ икакав дијалог или упит према привременим институцијама у Приштини, Ракочевић је рекао да може да се пита, али да одговора најчешће нема или се све оправда неком формулацијом да неко угрожава националну безбедност.

"Ту све стаје. Ми смо све наше међународне контакте и федерације новинара информисали и тражимо од њих да рецимо решавамо случај Светлане Вукмировић, колегинице са РТС којој је забрањено да уђе на КиМ. Доносе се резолуције, пише се непрестано, имамо живу активност да јој омогућимо слободу кретања, као што ћемо урадити и у случају колеге Утјешановића колико већ вечерас. Али, знате, имате систем који се плаши новинара и који сматра да може да ограничава слободу кретања професионалцима", рекао је Ракочевић.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије започео је данас посету Косову и Метохији, где ће посетити Пећку патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу и друге манастире те заједно са српским народом дочекати Божић.