Србија и Балкан

Патријарх Порфирије посетио српски народ у Великој Хочи: Будите окупљени око својих огњишта (ВИДЕО)

Порфирија и његову свештену пратњу са радошћу су дочекали мештани са децом, које је патријарх обрадовао пригодним даровима

Патријарх Српске православне цркве Порфирије данас је, током другог дана посете Косову и Метохији, обишао Велику Хочу.

Испред главне сеоске цркве посвећене Светом архиђакону Стефану, Порфирија и његову свештену пратњу са радошћу су дочекали мештани са децом, које је патријарх обрадовао пригодним даровима.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије поручио је данас Србима у Ораховцу, у цркви Успења пресвете Богородице, да остану оно што јесу и буду окупљени око својих огњишта и свога олтара.

"Ако се трудимо да будемо бољи од себе, бољи свакога дана, бољи између себе, ако се трудимо да разумемо једни друге, да грлимо једни друге, да праштамо једни другима, да тражимо опроштај једни од других, онда је то истинска снага, онда је то лепота која допире до Бога", рекао је Порфирије окупљеним Србима.

Патријарх је поручио да је црква у Ораховцу одувек била храм са којег се уздизала молитва за читав свет, а нарочито за оне са којима живимо.

"Борећи се за своје добро, за међусобно разумевање, за мир међу нама, истовремено се боримо молитвом и духовним средствима за мир, за разумевање и за заједницу и са онима који живе поред нас, без обзира на који начин се они моле Богу, без обзира на то ком народу припадају", рекао је Порфирије.

Додао је да је једини начин да опстанемо то да будемо окупљени око својих огњишта и цркве.

Порфирије је подсетио окупљене да је замонашен у манастиру Дечани и поручио им да сваки пут када дође на Косово и Метохију, има осећај да се вратио у очев дом.

"Живот са другим може бити пакао, ако га видимо као противника. Али, живот са другим, ако га видимо као икону божију, као свога брата, као пријатеља - може бити и рај. Ако се међусобно подржавамо, живимо једни за друге, онда не само да смо једно, него је и наше срце испуњено", навео је патријарх.

Патријарх ће у Великој Хочи, једном од најстаријих српских села удаљених пет километара од Ораховца, заједно са свештенством и верним народом прославити Божићне празнике.

image