Србија и Балкан

Додик о злочину у Кравици: Имамо гробове, имена страдалих, али не и пресуђене злочинце

Поштујемо сваку мајку која је изгубила своје дете, и осећамо сваку њену сузу, али са друге стране постоји само једно - муслимани су жртве, а Срби злочинци, што је ноторна лаж и фалсификовање истине, поручује Председник Републике Српске
Додик о злочину у Кравици: Имамо гробове, имена страдалих, али не и пресуђене злочинце© Зоран Шапоњић

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да српски народ у селу Кравице има гробове, јаме, спомен-обележја, имена страдалих, породице које их оплакују, али ни 31 годину након великог страдања нема имена убица, кољача и злочинаца који су починили масакр на Божић 1993. године.

Додик је нагласио да је немогуће да једино српске жртве немају починиоце и кривце, те да то само потврђује каква се политика води против Срба и Републике Српске и како се на подмукао начин фалсификује историја.

"Злочин у Кравицама је само у један у низу који говори о каквим монструмима је реч. То нису људи, то су нељуди којима ништа није свето. С јасном намером су најтеже злочине чинили на највеће православне празнике, иживљавајући се над децом, старим људима, непокретним и болесним Србима. Зашто су им сметали ти недужни људи, недужна деца, старци!? Они су били криви само зато што су Срби - истакао је Додик поводом обележавања годишњице страдања 158 Срба из села Кравице и суседних заселака у братуначкој општини страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године.

Он је подсетио да је етничко чишћење у средњем Подрињу почело у априлу 1992. уништавањем свега што је српско, убијањем, пљачкањем, паљењем, а све то под командом Насера Орића који се данас слободно шета, за разлику од великог броја невиних Срба који труну у сарајевским казаматима, осуђени за наводне злочине над муслиманима.

"То је, нажалост, резултат рада Тужилаштва и Суда БиХ, који су све друго осим правосудне институције. Они не раде по праву и правди, већ по томе ко је које националности. Ако сте Србин бићете осуђени без имало размишљања, пресуде су унапред написане, за разлику од муслимана који бивају ослобођени по убрзаној процедури или у најбољем случају осуђени на минималне казне. То је та правда о којој нам причају западни амбасадори и у коју ми треба да верујемо?", запитао се Додик.

Председник Српске је упитао да ли заиста мисле да је српски народ толико наиван да после небројано почињених злочина, намештених тужилачких одлука и изнуђених пресуда може да верује у измишљене институције као што су Суд и Тужилаштво БиХ, где се суди по налозима западних ментора и где су тужиоци и судије средства у њиховим рукама за обрачун са српским народом и Српском?

"Све то нас обавезује да никада не заборавимо Кравице, Братунац, Подриње, Крајину, Романију и Херцеговину. Нећемо дозволити да заборавимо наша стратишта, нити иједну жртву. У бившој Југославији су затирали сваки траг о српском страдању, зато су нам се злочини и поновили у последњем грађанском рату у БиХ", нагласио је Додик за Срну.

Он је рекао да сећањем морамо да се идентификујемо са нашим страдалим и да имамо одговорност према српским жртвама.

"Све док негујемо културу сећања, наше жртве неће и не смеју бити заборављене. Ми поштујемо сваку мајку која је изгубила своје дете, и осећамо сваку њену сузу, али са друге стране постоји само једно - муслимани су жртве, а Срби злочинци, што је ноторна лаж и фалсификовање истине. Не смемо постати као они. Не дирамо туђе, али не дамо и морамо да поштујемо своје, пре свега, због српских хумки, због наших предака, али и потомака", нагласио је Додик.

Помен страдалима

У братуначком селу Кравица данас ће бити служен парастос за 158 Срба из овог места и суседних заселака, страдалих на Божић 1993. године.

Напад на Кравицу на Божић је, према причама преживелих, али и историјским подацима, био наставак усташког злочина који је почињен на Видовдан 1944. године када су усташе из околних села запалиле 38 мештана српске националности у подруму једне куће у селу Зонићи код Кравице.

Међу запаљенима су били једногодишња Јефа и 64-годишњи Павле и Василије Павловић. За тај злочин нико није одговарао.

image
VV inauguration
banner