Руска монахиња Филотеја у манастиру Републике Српске: Још један доказ руско-српског пријатељства

Рођена на северу Кавказа, после студија медицине и рада као лекар опште праксе, нови живот започиње у манастиру Светог Нектарија, на грчком острву Егина

Руска монахиња Филотеја (Олга Казанцева), постављена је за настојатељицу манастира Александра Невског у Угљевику. Реч је о светињи коју су подигле Оружане снаге Руске Федерације, тј. руски војници и официри, припадници ваздушно-десантне бригаде у саставу СФОР-а у служби мировне мисије, након рата у Босни и Херцеговини.

Она је на то место дошла по добијању благослова епископа зворничко-тузланског, владике Фотија.

"Рођена сам у Пјатигорску, на северу Кавказа. После основне и средње школе завршила сам Медицински факултет у Тјумељу, граду на Уралу, одакле почиње Сибир. Десетак година била сам лекар опште праксе, а онда сам свом духовнику, игуману Николају, објаснила своју одлуку, коју сам донела још са 16 година живота, да се по окончању школовања замонашим. И, нови живот започела сам у манастиру Светог Нектарија, на грчком острву Егина", започиње она своју исповест за вечерње новости.

По повратку у Русију, преосвећени епископ Фотије желео је да се формира манастир, па је монахиња Филотеја са свештенством договорила да и она дође у Угљевик.

Наглашава да је изузетно добро прихваћена у овом делу РС, те да је - кроз молитве и бденија - упознала много дивних људи из Семберије.

"Овде осећам велику љубав и подршку свих: верника, свештенства и свих људи с којима долазим у контакт. За разлику од Грчке, где су ми недостајали родни крај и Русија, у Угљевику се осећам као код своје куће", вели мати Филотеја.

Храм је изграђен по угледу на руске цркве-брвнаре, а освештан је 1997. Иконостас је израдио руски уметник Вењамин Михајлович Сибирски, професор на катедри московског Суриковог института, звоник са седам звона у руском стилу приложио је бивши градоначелник Москве Јуриј Михајлович Лушков, а на његове стубове постављене су две иконе које је у бронзи израдио и поклонио цркви руско-грузијски уметник, скулптор Зураб Константинович Церетели...

Руски свештенослужитељи, који су служили у овом храму били су: Јеромонах Феодосиј, јеромонах Иосиф (Микора), те свештеници Василиј и Александар.

При манастиру ће, по благослову Епископа Фотија, бити основан Духовно-културни центар српско-руског пријатељства.