Традиционално ломљење чеснице испред Храма Светог Саве: Највише среће имали најмлађи

Највише среће су имали најмлађи, а Иван Трајковић, шестогодишњи дечак је у комаду чеснице пронашао један од 33 златника

Испред Храма Светог Саве у Београду данас је, у присуству више хиљада верника, уприличено традиционално ломљење чеснице, тешке више од 200 килограма и подељене у 7.000 делова, у којима је било 33 златника.

Највише среће су имали најмлађи, а Иван Трајковић, шестогодишњи дечак који је у комаду чеснице пронашао златник, рекао је да ће овај дан заувек памтити и да ће новчић чувати на посебном месту у свом дому.

"Ставићу га на полицу да га увек видим и да знам где је", рекао је он и додао да је пре овога само једном извукао златник из божићне чеснице у свом дому.

Подељено је и 4.000 крстића, као и 2.000 пакетића за најмлађе.

Ломљење чеснице уследило је након божићне литургије у Храму Светог Саве, а традиционално су га организовали Унија пекара Србије, "АС Браћа Станковић" и пекарски еснаф.

Председник Удружења пекара Србије Зоран Пралица рекао је након ломљења чеснице да се нада да ће они који су добили златнике унети радост и срећу у свој дом.

"На овај највећи празник оно ка чему треба да тежимо је повратак породици", рекао је Пралица.

У Грачаници организовано ломљење чеснице

У Грачаници је другу годину заредом организовано ломљење божићне чеснице, а међу великим бројем малишана највише среће да пронађу златнике имали су Тијана Митић, Илија Мирковић и Михајло Аксић.

Тијана Митић каже да је изненађена и врло срећна што је златник припао баш њој.

"За мене је то један од најрадоснијих дана у години, јер је рођење Исуса Христа и радујем се том дану. Другог дана Божића мени је рођендан, па се радујем још више", рекла је Тијана.

Чесницу тешку око 15 килограма умесила је Данијела Симоновић из Удружења "Традиција кроз векове", а у чесници су се, осим златника, нашли и дрен, пасуљ, кукуруз, суво грожђе и жито, који симболизују срећу, новац, здравље и добар род за наредну годину.

"Чесница симболизује мир, благостање и здравље наше деце, омладине и свих нас. Дивна манифестација и леп догађај", рекла је Симоновић.

Председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић каже да ће златници децу подсећати на овај велики и свети дан.

"Радост овог празника јуче нам је увеличао патријарх Порфирије. Његово присуство даје нам снагу и вољу да чувамо и негујемо нашу веру и традицију", рекла је Шубарић.

Директорка Туристичке организације Грачанице Сандра Ђокић навела је да су малишанима подељени и божићни поклони.

"Имали смо доста малишана, мислим да ћемо за следећу годину направити много већу чесницу. Биће богатија са даровима. Надам се да ћемо се следеће године окупити у већем броју и да ћемо заједно са нашим мештанима прославити најрадоснији хришћански празник", рекла је Ђокић.

Ломљење чеснице организовала је Туристичка организација Грачанице у сарадњи са Општином Грачаница.