Војна сила у страху због Срба: Зашто су Американци послали војне авионе на Бањалуку (ФОТО)

Американци заправо шире страх и тероришу становнике Републике Српске, поручио Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност и тероризам

Док је председник Републике Српске Милорад Додик говорио у спортској дворани "Борник" на свечаној академији, небо над Бањалуком парала су два америчка војна авиона Ф-16 и КЦ-135 "стратотанкер" који је летео у близини како ове две летелице не би остале без горива.

Иако планирана за крај јануара, наводна вежба Оружаних снага Босне и Херцеговине и америчких ваздушних снага одржана је баш уочи Дана Републике Српске.

Прво је министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез примио у хитну посету америчког војног изасланика у БиХ Ерика Адамса и одобрио прелет упркос томе што не постоји одлука Председништва БиХ.

Америчка амбасада у Сарајеву саопштила је да је вежба наводно одржана на подручју Тузле и Брчког, али хук авиона над Бањалуком јуче је свако могао да чује.

У питању је тим чији назив који у преводу значи "контролор заједничког терминалног напада", а представља претходницу за усмеравање деловања војних летелица које су подршка копненим снагама.

Уз информације о вежби, амбасада је послала и политичку поруку: "Сједињене Државе стално наглашавају да Устав БиХ не предвиђа право на отцепљење, те да ће деловати уколико неко покуша да промени овај основни елемент Дејтона".

Шта је права порука коју је Вашингтон јуче хтео да пошаље Републици Српској?

Американци заправо шире страх и тероришу становнике Републике Српске, појашњава за РТ Балкан Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност и тероризам.

"Иако је привидно договорена акција тренажног типа која ће подразумевати надлетање Тузле и Брчког, ми знамо да је ово у ствари надлетање Бањалуке", каже Галијашевић.

Подсећа да су и прошле године надлетали амерички бомбардери град, а да су сад подигнути шпијунски авиони.

"Очито је да ови авиони снимају оно што се дешава у Републици Српској", каже Галијашевић.

Западни медији одмах су објавили вест о налету авиона, Асошијејтед прес објавио је вест о "контроверзном" националном празнику, а британски "Гардијан" је причу о Републици Српској објавио као ударни текст на свом сајту.

Ни овај напад на Србе није могао да прође без председнице скупштинског одбора за спољне послове Велике Британије Алише Кернс која је изјавила за "Гардијан" да жели да види како се и ЕУФОР и НАТО трупе из Брчког и ЕУ придружују Лондону и Вашингтону у санкционисању Додика.

Оно што вређа људску интелигенцију је то што се западни медији позивају на некакву заштиту Дејтона, а управо Република Српска инсистира на поштовању Дејтонског споразума.

"Овде није реч о датуму и избору празника, не можете да бирате дан рођења, овде је примарно реч о чињеници да је одлука о прослави Дана Републике Српске донесена у институцијама РС, то није неформална одлука и није је донела неформална група људи", указује Галијашевић.

Ни Американци, ни Немци, ни сарајевска политичка елита не желе да институције РС раде свој посао, сматра наш саговорник и додаје да им је циљ заправо да сруше институције Републике Српске.

"Они не желе да овде функционише држава, систем, законодавна и извршна власт. Када то виде у Бањалуци, то код њих изазива осећај историјске нелагоде, политичке нелагоде, осећај страха како може на једном простору БиХ да функционише држава. Зато нам враћају застрашивањем, од њих треба очекивати и употребу силе", упозорава наш Галијашевић.

Никада нису Американци улудо претили, зато треба бити опрезан, закључује наш саговорник.

Амерички пуцањ у празно 

У питању је чист акт насиља и претње упућене Републици Српској и читавом народу, каже за РТ Балкан професор геополитике Срђан Перишић.

"САД су се одлучиле на војни притисак, али не желе то да јавно кажу, већ су издејствовали полу легалну одлуку Министарства одбране да то буде као војна вежба. Међутим, свима је јасно да је то притисак на руководство Републике Српске и на све грађане да одустану од себе, свог идентитета", каже Перишић.

Поручује да три авиона не могу да промене идентитет, 9. јануар је дан формирања Републике Српске и тај дан је значајан за сваког грађанина.

"Никакви авиони, ни такозване војне вежбе не могу да промене саму свест грађана РС, то је оно што САД и НАТО не разумеју. Не разумеју да је у питању цео народ, цела република, а не неки појединци", указује наш саговорник.

Додаје да се нико није уплашио авиона, нико није одустао нити ће одустати од обележавања Дана Републике Српске.

"То је пуцањ у празно и немоћ САД да диктирају политику у Босни и Херцеговини и на Балкану. Они су изгубили рат у већ бившој Украјини, па покушавају овде да покажу своје способности. Нема од тога ништа, то је толико смешно да се већ праве вицеви на тему прелета америчких авиона у Бањалуци", закључује Перишић.