Додик: Циљ Запада је да обесмисли Републику Српску

Када би се у одлучујућем тренутку понудила платформа независности, народ би је подржао, изјавио је председник Српске

Срби у Босни и Херцеговини "ментално су интегрисани" са Србијом и подржали би евентуалну независност Републике Српске, изјавио је председник Републике Милорад Додик за Франс прес, преноси Хина.

"Ми не желимо да останемо овде", рекао је Додик поводом обележавања Дана Републике Српске, прославе коју, како напомињу, федерално Сарајево и Организација за европску безбедност и сарадњу сматрају неуставном.

Додик у разговору истиче да је више од 80 овлашћења Републике Српске пребачено на државу БиХ, а да их они сада желе назад.

Француска агенција пише да се Додик у последње време бави питањем државне имовине попут некретнина и шума које по њему припадају ентитетима и питање су "живота и смрти". Политичко Сарајево, пак, тврди да је њихов власник БиХ, пише агенција.

То питање још није законски решено, а високи представник међународне заједнице, са, како наводе, овлашћењима доношења или укидања закона, могао би бити тај који ће пресудити.

"Ако се то догоди идемо у Народну скупштину РС-а и донећемо одлуку о независности", упозорио је Додик.

"Повући ћемо Србе из војске, полиције, заједничких институција. Препоручујем им да не улазе у ту причу", истакао је он.

Додик тврди, наводи се, да је циљ Запада обесмислити Републику Српску и створити централизовану БиХ.

"Наш карактер не допушта да се то догоди. Зато данас с поносом славимо 9. јануар", рекао је Додик.

Француска агенција, преноси Хина, пише да Додик прети независношћу Републике Српске од ступања на власт 2006. године. Он је, додају, сигуран да то желе и тамошњи становници, али сећања на рат спречавају да се на то одваже.

"Но, у потпуности сам сигуран да људи схватају шта се догађа", рекао је Додик и истакао да "када би се у одлучујућем тренутку понудила платформа независности, народ би је подржао".

Председник Републике Српске каже и да је становништво тог ентитета "ментално интегрисано" са Србијом.

"Да, сада смо део Босне, али зато што нам је то обавеза. То није нешто што желимо", рекао је Додик, који је на челу ентитета са 1,2 милиона становника.

Дејтонски споразум био је погрешан у идеји да се окупе зараћене стране како би се сачувала "имагинарна" Босна и Херцеговина, иако је то био "изврстан историјски тренутак" за разграничење народа и стварање "трајног мира на Балкану".

Претње отцепљењем, реторика против централне државе и блискост с руским председником Владимиром Путином учинили су Додика непожељним у западним престоницама, пише француска агенција.

Председник Републике Српске је под америчким и британским санкцијама, не либи се да редовно вређа америчког амбасадора и исказује "понос" што се редовно виђа с „великим лидером” Путином.