Немачка посланица: Борићемо се против политике двоструких аршина, па и према Србији

На двоструку политике Немачке указује на примеру Аналене Бербок која захтева да Србија призна Косово, које је отцепљено ратом уз кршење међународног права, док критикује самопроглашену независност источних република Украјине

Новоформирана странка "Савез Сара Вагенкнехт" бориће се против политике двоструких аршина које Немачка примењује у спољној политици, па и према Србији, истакла је посланица у Бундестагу Жаклин Настић за "Косово онлајн".

Једна од оснивача странке "Савеза Сара Вагенкнехт", на питање да ли се њеним формирањем у Немачкој појавила партија која ће бити глас оних који се, као и у случају Србије, у међународној политици бране од двоструких аршина, Настић је нагласила да двоструки аршини прожимају целокупну међународну политику немачке владе, посебно "зелене" министарке спољних послова Аналене Бербок.

"Два примера то јасно показују. Она захтева да Србија призна Косово, које је отцепљено ратом уз кршење међународног права, док критикује самопроглашену независност источних република Украјине. Овај двоструки стандард је очигледан у опхођењу са Србијом, што се наравно не признаје", указала је Настић.

Као други пример, навела је, како каже - "прокламовану феминистичку спољну политику засновану на вредностима" коју Зелени увек истичу.

"У стварности, то изгледа овако - док с једне стране влада с правом критикује руски агресорски рат против Украјине, упадљиво ћути о бруталном агресорском рату Саудијске Арабије против Јемена. Напротив, чак су годинама подржавали Саудијску Арабију оружјем, а недавно су им дали овлашћење за снабдевање 'еурофајтера'", појаснила је Настић.

Поручује да овом двоструком стандарду у спољној политици - мора доћи крај.

"Спољна политика наше странке следиће традицију некадашњег савезног канцелара Вилија Бранта и совјетског председника Михаила Горбачова, који су се супротстављали размишљању и деловању у логици хладног рата политиком детанта, балансирања интереса и међународне сарадње. Тражимо нову еру детанта и нове споразуме о разоружању и заједничкој безбедности, далеко од америчких безбедносних интереса", рекла је Настић.

Подсетила је да је са девет посланика Бундестага, али и многим другима, напустила странку "Ди Линке" у октобру.

"Нисмо олако приступили овом кораку, али је био неизбежан јер више није било могуће водити политику за већину становништва. Нама је најважније да слушамо људе, озбиљно схватамо њихове интересе, али и њихове бриге и страхове. Залажемо се за доследну мировну политику и дипломатска решења, да поново 'коридор мишљења' који је последњих година био превише сужен, постане шири", објаснила је Настић.

Упозорила је да Немачкој, због значајног поскупљења енергената услед санкција Русији и безумне климатске политике, прети губитак важних грана индустрије и стотине хиљада добро плаћених послова, док многе компаније прете да ће напустити земљу ако се ништа не промени.

"Зато се и залажемо да се економски разум и социјална правда врате у политику. Нарочито у времену јачања Алтернативе за Немачку (АфД), суштински је важно да се попуни политичка празнина која постоји у Немачкој и да људи који су се разочарано окренули од политике или се више не осећају заступљенима нађу нови глас у нашој странци која представља њихове интересе", закључила је Настић.