Србија и Балкан

Додик: ЕУ је изгубила своје вредности, Русија економски снажнија откако су уведене санкције

Мислили су да ће заједничким напорима оштетити и уништити Русију, али су структуре Руске Федерације постале само економски снажније откако су уведене санкције, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик
Додик: ЕУ је изгубила своје вредности, Русија економски снажнија откако су уведене санкције© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Европска унија изгубила своје европске вредности и хришћанске темеље и да је дозволила себи да се Америка умеша у њену политику. Додик је у интервјуу за "Глас Европе" истакао да је ЕУ одлучила да додели БиХ статус кандидата за учлањење у ЕУ, јер је то учинила и за Украјину и да су на тај начин прекршени сви европски принципи.

Према речима председника Српске, већ 20 година се спроводе различити процеси за учлањење БиХ у ЕУ, док је Украјина, истовремено, добила статус кандидата из геополитичких разлога.

"Могу да кажем да је Унија изгубила своје европске вредности. Дозволили су себи да се Америка умеша у њихову политику. Мислили су да ће заједничким напорима оштетити и уништити Русију, али су структуре Руске Федерације постале само економски снажније откако су уведене санкције", рекао је Додик.

Европи, каже Додик, недостаје лидер који ће је водити напред и који може да је уједини, уз напомену да Немачка тренутно нема особу која може да води државу на прави начин.

"Дозволили су себи да их САД умешају у рат против Русије. Немачка тренутно нема нафту, гас нити минерале. ЕУ је уложила огроман новац у Украјину, а то улагање није донело резултате. Такође, Европа је изгубила конкурентност када се ради о вештачкој интелигенцији. ЕУ је сада на тешком путу и тешко да ће бити способна да преживи", навео је Додик.

Сматра да у БиХ постоји све више евроскептика те да је ЕУ деловала привлачно пре неколико година, али да се сада, на пример, у Немачкој одржавају масовни штрајкови, што је пре пет година било једноставно немогуће да било ко уради.

Додик је истакао да је ЕУ, у исто време, променила критеријум, те да би међу 18 земаља било која од њих тешко испунила услове које сада Брисел поставља БиХ и да се сада у БиХ јавља сумња у било какво саопштење о томе како ће Унија брзо кренути напред.

"Администрација у Бриселу и владајући круг дозволили су Европи да изгуби своје хришћанске темеље и поштују искључиво америчке циљеве. Међутим, то нису европски циљеви, али хајде да сачекамо изборе за европске структуре у мају и видимо шта ће се променити. Ми нисмо спремни да одустанемо од нашег суверенитета нити да имамо неприродне вредности, као што су ЛГБТ и сличне ствари које нам намећу", навео је Додик, пренела је РТРС.

image