Додик: ЕУ је изгубила своје вредности, Русија економски снажнија откако су уведене санкције

Мислили су да ће заједничким напорима оштетити и уништити Русију, али су структуре Руске Федерације постале само економски снажније откако су уведене санкције, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Европска унија изгубила своје европске вредности и хришћанске темеље и да је дозволила себи да се Америка умеша у њену политику. Додик је у интервјуу за "Глас Европе" истакао да је ЕУ одлучила да додели БиХ статус кандидата за учлањење у ЕУ, јер је то учинила и за Украјину и да су на тај начин прекршени сви европски принципи.

Према речима председника Српске, већ 20 година се спроводе различити процеси за учлањење БиХ у ЕУ, док је Украјина, истовремено, добила статус кандидата из геополитичких разлога.

"Могу да кажем да је Унија изгубила своје европске вредности. Дозволили су себи да се Америка умеша у њихову политику. Мислили су да ће заједничким напорима оштетити и уништити Русију, али су структуре Руске Федерације постале само економски снажније откако су уведене санкције", рекао је Додик.

Европи, каже Додик, недостаје лидер који ће је водити напред и који може да је уједини, уз напомену да Немачка тренутно нема особу која може да води државу на прави начин.

"Дозволили су себи да их САД умешају у рат против Русије. Немачка тренутно нема нафту, гас нити минерале. ЕУ је уложила огроман новац у Украјину, а то улагање није донело резултате. Такође, Европа је изгубила конкурентност када се ради о вештачкој интелигенцији. ЕУ је сада на тешком путу и тешко да ће бити способна да преживи", навео је Додик.

Сматра да у БиХ постоји све више евроскептика те да је ЕУ деловала привлачно пре неколико година, али да се сада, на пример, у Немачкој одржавају масовни штрајкови, што је пре пет година било једноставно немогуће да било ко уради.

Додик је истакао да је ЕУ, у исто време, променила критеријум, те да би међу 18 земаља било која од њих тешко испунила услове које сада Брисел поставља БиХ и да се сада у БиХ јавља сумња у било какво саопштење о томе како ће Унија брзо кренути напред.

"Администрација у Бриселу и владајући круг дозволили су Европи да изгуби своје хришћанске темеље и поштују искључиво америчке циљеве. Међутим, то нису европски циљеви, али хајде да сачекамо изборе за европске структуре у мају и видимо шта ће се променити. Ми нисмо спремни да одустанемо од нашег суверенитета нити да имамо неприродне вредности, као што су ЛГБТ и сличне ствари које нам намећу", навео је Додик, пренела је РТРС.