Србија и Балкан

У Приштини настављено суђење Златану Арсићу из Косовске Каменице

Он се сумњичи да је у марту 1999, као службено лице у полицијској станици у Косовској Каменици, заједно са другим припадницима полиције, наводно тукао Албанца Б.М. док његова породица то демантује и наводи да је тада имао двадесетак година
У Приштини настављено суђење Златану Арсићу из Косовске Каменице© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

У Основном суду у Приштини данас је испитивањем сведока предложених у оптужници настављено суђење Златану Арсићу (46) из села Ајновце код Косовске Каменице, оптуженом да је починио наводни ратни злочин против цивилног становништва.

Арсић је ухапшен у марту прошле године на административном прелазу "Бела земља".

Он се сумњичи да је наводно у марту 1999. године, као службено лице у полицијској станици у Косовској Каменици, заједно са другим припадницима тадашње полиције СР Југославије, наводно тукао Албанца Б.М, наневши му тешке повреде.

Такође, како тврде из тужилаштва, постоји основана сумња да је окривљени З.А. у периоду фебруар-март 1999. године, у сарадњи са, како наводе, другим припадницима српске полиције и паравојних група, учествовао у малтретирању, протеривању и расељавању албанских цивила из Косовске Каменице и околине, након чега је пљачкао њихове куће.

Његова породица је раније демантовала да је био полицајац, као и да је у време за које га оптужују имао двадесетак година.

Један од Арсићевих адвоката, Василије Арсић изјавио је да је сведок контрадикторан у својим изјавама и да ће одбрана доказати да је непоуздан као такав.

"То је нека његова измишљена прича, а ми ћемо у току доказног поступка доказати невиност Златана јер имамо и материјалне доказе који доказују његов алиби. С друге стране, тужилаштво није приложило ниједан материјални доказ који повезује Златана са делом које му се ставља на терет у оптужници. Надамо се да ће суд бити објективан, сагледати све чињенице и донети праведну одлуку,", рекао је адвокат Арсић.

Супруга Златана Арсића, напомиње да је он већ привођен због овог случаја 2015. и 2017. године и да су им тада рекли да је случај затворен.

"Саслушан је поново 2017, тада су рекли да је случај затворен и да немају доказе и нормално је радио у косовској полицији 20 година. Ми сумњамо у доказе, обраћали смо се свима и нико није имао слуха за нас. Он није у то време био на Косову и Метохији, вратио се тек после бомбардовања", рекла је Златанова супруга Зорица.

image