Србија и Балкан

Билчик: Не предвиђам међународну истрагу о изборима у Србији, добро су спроведени

Нико из Европске уније није се мешао у изборе у Србији, рекао је известилац ЕУ за Србију
Билчик: Не предвиђам међународну истрагу о изборима у Србији, добро су спроведени© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Европарламентарац и известилац ЕУ за Србију Владимир Билчик изјавио је да не предвиђа било какву међународну истрагу у контексту избора који су одржани у Србији, оценивши да су они били добро спроведени.

"Не предвиђам и било би необично предвиђати било какву међународну истрагу у контексту избора", рекао је Билчик за "Глас Америке".

Он је додао да је на институцијама Србије да отклоне евентуалне неправилности које су се догодиле током ванредних парламентарних и локалних избора 17. децембра 2023. године.

Билчик је навео и да власти у Србији треба да сарађују са међународним институцијама "уколико се појаве било каква питања која би захтевала њихово ангажовање".

"Мислим да је у интересу грађана Србије и бирача да изборни оквир и његов интегритет буде заштићен. А уколико буде исправки – то је на институцијама Србије. Постоје питања на која смо указивали у мом извештају Европском парламенту годинама уназад. Реч је о препорукама у вези са интегритетом изборне кампање, као и правилима која се односе на предизборни период и то је потребно озбиљно схватити. Тако да приликом следећих избора више не буде тих суштинских питања", рекао је Билчик.

Према његовим речима, нико из Европске уније није се мешао у изборе у Србији.

"Уколико постоје такви извештаји, потребно је да буду веома озбиљно размотрени. Колико ја и други званичници у овом граду који су посматрали процес знамо, није било мешања са стране Европске уније", рекао је известилац ЕУ за Србију.

Избори у Србији вероватно неће бити на агенди ЕП наредне недеље

Европски парламент највероватније неће расправљати о изборима у Србији на пленарној седници наредне недеље јер није постигнута сагласност политичких група, сазнаје Танјуг.

Према изворима агенције, постоји мала могућност да се у понедељак донесе одлука да се то питање, ипак, стави на агенду седнице.

Како објашњавају, социјалдемократе су тражиле да се ова тема уврсти у агенду седнице ЕП, која се одржава наредне недеље у Стразбуру, али међу другим политичким групацијама влада мишљење да је сада рано да се расправља о изборима у Србији, пре финалног извештаја међународних посматрача.

image
VV inauguration
banner