Србија и Балкан

Вучевић: Народна скупштина биће конституисана у року, могуће понављање избора у Београду

СНС је извршила анализу изборних резултата на републичком, покрајинском и локалном нивоу
Вучевић: Народна скупштина биће конституисана у року, могуће понављање избора у Београду© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bs

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић саопштио је вечерас, након седнице Председништва те странке, да су избори у Србији оцењени као успешни.

"Ићи ћемо полако у складу са роковима, а на локалном нивоу нећемо да журимо, већ да видимо кога ће наша странка да кандидује. Показаћемо да имамо снаге за нова имена и нова лица. Што се тиче Народне скупштине, рокови теку од 12. јануара, то је 30 дана, у том року ће бити конституисана. Када будемо имали коначну одлуку ко ће чинити скупштинску већину, то ћемо поделити са јавношћу. Када председник Републике буде сазвао консултације, тражићемо мандат за састављање Владе", казао је Вучевић.

Он је напоменуо да је СНС извршила анализу изборних резултата на републичком, покрајинском и локалном нивоу.

"Изборе смо оценили као успешне, а листа Александар Вучић – Србија не сме да стане остварила је убедљиву победу. Од 66 локалних самоуправа, у 54 имамо самосталну већину, а у 65 смо победили, да ли у апсолутним или релативним бројевима. Задовољни смо изборним резултатом, али пре свега фокусирани на оно што нас чека у наредном периоду", навео је председник СНС.

Он је додао да је на седници Председништва представљен програм и одређени кључни циљеви.

"Упознали смо присутне с једним програмом, где смо одредили кључне циљеве, а тиче се пензија, раста животног стандарда, улагања у здравство, науку, иновационе технологије... Од локалног до државног нивоа одлука је - сви наши који буду кандидовани чине јединствен тим пројекта Србија 2027. То је пројекат који треба да да нову енергију Србији, донесе додатну дозу оптимизма, и поред небројено много изазова, пре свега везаних за Косово и Метохију, али и регион и свет. Грађани Србије морају да живе боље, да имамо бољи стандард, да искористимо шансу као што је Експо 2027. Није то само питање једног града, већ целе државе, свеукупног амбијента у Србији. С великом надом и очекивањима чекамо реализацију тог пројекта, то је велики изазов, имамо много посла, а не толико дугачак период за реализацију циљева", објаснио је Вучевић.

Избори у Београду 

Када је реч о изборима у Београду, казао је да ту "нема мистификације", већ да ћемо видети има ли скупштинске већине или нема. 

"Ту нема ништа тајно, или ће бити већине или идемо поново на изборе. Ми мислимо да није добро да идемо поново на изборе, али то зависи од политичке воље свих који су учествовали и имају одборничке мандате у Скупштини Града Београда. Ми мислимо да је боље да се заузме изборна већина. Када будемо имали нешто конкретније, обавестићемо вас. Ништа се неће радити на силу. Нисам сигуран да сви добро процењују како ће проћи на тим изборима", рекао је Вучевић и додао да није политичка реалност да поједини могу сами да добију већину.

Он је навео да би СНС волела да види конституисање скупштине већине у Београду, али ако се то не догоди у престоници ће поново бити одржани избори.

image