Мали: Биће додатних ваучера за одмор за грађане Србије

Јавне финансије су стабилне, сваку обавезу Република Србија измирује и у дан и у динар, рекао је министар финансија

Министар финансија и потпредседник Српске напредне странке Синиша Мали најавио је да ће бити додатних ваучера за одмор за грађане Србије, али да ће о томе детаљније говорити председник Србије Александар Вучић у суботу, на Светог Јована.

На конференцији за новинаре после седнице Председништва СНС, Мали је рекао да ће Вучић у суботу представити програм који је везан за 2027. годину.

"Саставни део тог програма је животни и лични стандард грађана Србије са свом помоћи или свим предлозима које ћемо у наредном периоду да спроведемо. Међу њима су и додатни ваучери, тако да не бих сада о томе у детаље", рекао је Мали.

Како је рекао, презентација у суботу треба да да једну јасну слику свим грађанима Србије у ком смеру идемо наредних неколико година под, како је рекао, кишобраном великог пројекта који се зове ЕКСПО 2027, када ће наша земља бити домаћин највеће светске манифестације те године.

На питање новинара да прокоментарише упозорење Фискалног савета да ће се Србија додатно задужити 6,5 милијарди евра ове године како би враћала дугове и да ће то негативно утицати на стопу јавног дуга у односу на БДП, Мали је одговорио да су српске јавне финансије стабилне.

"То каже Међународни монетарни фонд као најпозванија институција на свету. Апсолутно нам је јавни дуг у односу на БДП 52,3 одсто на крају прошле године. Сад у овом тренутку још нижи. Сваку обавезу Република Србија измирује и у дан и у динар", рекао је Мали.

Нагласио је да је до 15. јануара, много боља наплата БДП-а у јануару, него што су очекивали.

"Опет се показује исправност нашег конзервативног планирања. С друге стране и даље нам економија расте. На 2,5 одсто смо раста прошле године, док је Немачка већ ушла у рецесију. Дакле, са те стране сваки макроекономски индикатор, када погледате целокупну слику наше економије, је изузетно позитиван. Имамо рекордно високу запосленост, 2,36 милиона људи у Србији ради. То је историјски највећи број запослених, плаћају порезе, плаћају доприносе, имамо рекордно ниску незапосленост од само девет одсто", рекао је Мали.

Додао је да су рекордне стране директне инвестиције од 4,5 милијарди евра, рекордне девизне резерве од 25 милијарди евра, рекордне резерве у злату које се чувају у трезору Народне банке, преко 39 тона.