Србија и Балкан

Нови индекс војне моћи: Где је Србија у односу на Хрватску и тзв. "Косово"

Србија је, као и неколико година уназад, забележила напредак – па су се наше оружане снаге са 58. попеле на 56. место
Нови индекс војне моћи: Где је Србија у односу на Хрватску и тзв. "Косово"© Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Војска Србије из године у годину напредује и унапређује свој борбени потенцијал, чему сведоче све већа издвајања из буџета наше земље. Овај напредак поново је забележио и најпознатији светски сајт који се бави анализом, поређењем и рангирањем држава на основу снаге и способности њихових оружаних снага – "Глобал фајерпауер".

У листи за 2024. годину, прва три места већ традиционално припала су војскама Сједињених Америчких Држава, Руске Федерације и Народне Републике Кине. Одмах испод њих, на четвртом месту налази се Индија, док је пето место преузела Јужна Кореја престигавши Велику Британију која је пала на шесто.

После Британије, следе оружане снаге Јапана, Турске, Пакистана и интересантно – Италије, која је престигла Француску и заузела импресивно десето место. Напредак су оствариле и војске Ирана (14. место), Израела (17. место), Немачке (19. место), Шпаније (20. место) и Пољске (21. место), док је Украјина упркос свој помоћи са запада пала на 18. место.

Србија је, као и неколико година уназад, забележила напредак – па су се наше оружане снаге са 58. попеле на 56. место. Од земаља са којима се граничимо, испред нас налазе се само Мађарска на 54. и Румунија на 47. месту, док су Бугарска и Хрватска на 63, односно 66. месту.

Далеко испод Србије су и Албанија (90. место), Северна Македонија (110. место), Босна и Херцеговина (116. место), Црна Гора (129. место), као и тзв. "Косово" на 135. месту.

image