Србија и Балкан

Из Српске листе најавили протесте широм севера Косова

Горан Ракић: Народу је доста тортуре
Из Српске листе најавили протесте широм севера Косова© Фото: Зоран Шапоњић

"Ми више немамо куд. Ми смо овде – своји на своме. Надам се да нећемо морати да се бранимо од терора Аљбина Куртија. Народу је доста тортуре, народ то више не може да трпи. Људи ме стално зову, питају, зашто морамо да плаћамо харач Куртију, кад га нисмо плаћали ни Турцима."

Ово је данас у Северној Митровици на ванредној конференцији за медије рекао Горан Ракић, председник Српске листе, најављујући за наредне дане протесте народа на северу Косова, како је рекао, „ у школама, болницама, рудницима“.

Први протест најављен је за сутра у 15 сати у центру Северне Митровице, где ће се окупити и протестовати мајке са севера КиМ.

Ракић је рекао да су представници Срба са севера КиМ рано јутрос имали састанак у Београду са председником Србије Александром Вучићем, где су видели његову велику забринутост али и посвећеност да се криза на северу Косова реши.

„Ми овде на северу Косова желимо мир, мир, мир и само мир. Молимо их да не дижу тензије и не употребљавају силу против нашег народа. Подсећамо их да је ЗСО плод међународног договора и да се међународни споразуми спроводе. Желимо да живимо мирно, не само ми овде на северу, него и наша браћа јужно од Ибра“, рекао је Ракић.

Он је додао да су три капи прелиле чашу Србима са севера Косова.

"Прво, смена Ненада Ђурића. Друго, једнострана, противправна одлука о поништавању таблица. Треће, формирање ЗСО на које чекамо десет година. Овде је и наш брат Иван Теодосијевић који је осуђен због изговорене речи. Замислите ту демократију у којој људе осуђују због изговорене речи. Свакодневно наше мајке, сестре, браћа, очеви, трпе малтретирање и то не можемо више трпети. Подсећам да су на северу Косова подигнуте четири базе косовске специјалне полиције. Драгици Гашић не дозвољавају да у 21. веку изађе и купи хлеб. Сви ти напади порука су и нама и повратницима да овде нисмо добродошли", рекао је Ракић.

Новинарима се обратила, како је рекла, у име мајки севера Косова, Гордана Савић која је најавила сутрашњи протест мајки у центру Северне Митровице.

"Не желимо да трпимо терор Куртија. Не желимо да живимо у гету, да наша деца одрастају у оваквим условима. Желимо да наша деца расту у миру, у слободи. Не желимо да нам Курти узима новац који нам је потребан да одгајимо нашу децу", рекла је Гордана Савић.

З. Ш.

image