Најтиражнији немачки лист: Могуће друго бојиште у Европи, Вучић помаже Путину уочи европских избора

"Помирљива политика" према председнику Србије довешће до истих резултата као у случају председника Русије, тврди таблоид "Билд"

Немачки "Билд" и његови балкански стручњаци износе најновију тезу о могућем распламсавању конфликта у Србији, предвидљиво доводећи то у везу са руским председником Владимиром Путином и његовим српским колегом Александром Вучићем.

Да ли ће Путин ускоро подстаћи нови рат у Европи, пита се најтиражнији немачки таблоид, и указује на упозорење извесне Аустријанке Кeти Шнебергер коју описује као "европску активисткињу" и балканску експерткињу: "Путин ће отворити друго бојиште на тлу Европе пре европских избора на Балкану, уз Вучићеву помоћ."

Под "могућим бојним пољем", појашњава немачки лист, она мисли на сукоб на "Косову" и примећује да Србија ту територију сматра својом аутономном покрајином. 

"Иста помирљива политика као против Путина довешће до истог резултата и са Вучићем. Нико не може да каже да то није очекивао", констатовала је она.

У мање експлозивном наставку текста, Јаков Девчић, шеф канцеларије за Србију и Црну Гору Фондације "Конрад Аденауер", блиске Хришћанско-демократској унији (ЦДУ), оцењује да је ситуација на читавом Западном Балкану крхка.

"Врући рат је мало вероватан, јер већина Срба не жели да у било ком облику призна 'Косово', али ни да ратује за њега. Без већег западног, а самим тим и немачког присуства на северу Косова, неће бити мира и безбедности на Западном Балкану", сматра Девчић.

Да би оправдао наднаслов и наслов текста ("Могуће друго бојиште у Европи: Да ли Путин овде планира следећи рат?"), "Билд" таксативно набраја догађаје из претходне две године које тумачи као "јасан сигнал" Србије Русији, који датира из септембра 2022. године.

Лист подсећа да су тада на маргинама Генералне скупштине УН министри спољних послова Србије и Русије потписали споразум о будућој сарадњи – шест месеци након почетка руске Специјалне војне операције. Поврх тога, "оптужује" даље немачки лист, Србија још увек не узима учешће у ЕУ санкцијама према Русији, а у мају 2023. године тадашњи шеф обавештајне службе Александар Вулин представљао је Србију на безбедносној конференцији у Москви.

"Постоје јасне проруске струје у српском политичком пејзажу. И бивши шеф обавештајне службе Вулин, и шеф дипломатије Ивица Дачић, заступају проруске ставове. Москва зна како да политички иритира Запад", примећује саговорник Билда.

Истовремено, указује "Билд" да би поткрепио своју тезу о другом Путиновом фронту у Европи, на северу Косова долази до озбиљних сукоба између војника Кфора (НАТО) и косовских Срба. Том приликом повређено је 30 војника НАТО-а.

У септембру 2023. године, тензије додатно ескалирају у Бањској и долази до убиства косовског полицајца и четворице Срба. Милан Радоичић, бивши потпредседник Српске листе, преузима одговорност за напад, одлази у Србију, где је ухапшен, али убрзо и пуштен.

"Истрага је још у току. Радоичићу је забрањен излазак из земље. Важно је да ЕУ и САД наставе да захтевају свеобухватну истрагу о томе шта се десило са српске стране", рекао је Девчић.

Немачки таблоид подсећа да је у октобру 2023. уместо на самит ЕУ-Балкан, Вучић отпутовао у Кину, где се срео са Путином. Том приликом на маргинама самита "Пута свиле" потписао је споразум о слободној трговини са Кином.

У јануару 2024, подсећа "Билд", Србија најављује поновно увођење обавезног служења војног рока. За лист је то исто што и мобилизација.