Ако БиХ у марту не отвори преговоре са ЕУ, чекаће до 2025.

Предстојећи европски избори могли би да доведу до застоја

Ако Босна и Херцеговина до краја марта спроведе потребне реформе, указује јој се прилика да отвори преговоре о пуноправном чланству у Европској унији – то је шанса коју би држава, како тврде званичници блока, требало да искористи, јер би предстојећи европски избори могли да доведу до застоја.

"Треба искористити време да би се усвојили закони који су прагматични како бих и ја била уверљива у својим аргументима пред Саветом ЕУ у марту", рекла је шефица Европске комисије Урсула Фон дер Лајен.

Она је похвалила БиХ за "стопостотну усклађеност спољном и безбедносном политиком ЕУ".

"То је један од разлога што сте 2020. постали земља кандидат. ЕУ је прошле године донела одлуку о отварању преговора кад БиХ испуни одређене услове. Важни су закони о унапређењу правосудног система. Потребан је напредак у усвајању закона о спречавању прања новца, закона о судовима и свему ономе што ће Савет ЕУ узети у обзир", појаснила је Фон дер Лајенова.

Планом раста ЕУ, каже она, отварају се врата за пословне субјекте да делују на заједничком регионалном и европском тржишту.

"То морају пратити реформе на економском плану. Ако се спроведу, оне могу осигурати додатних милијарду евра од ЕУ. Ако земље Западног Балкана развију заједничко тржиште, очекивани раст је 10 посто. То је само по себи важно јер ће овде посебно млади видети своју перспективу", рекла је шефица ЕК.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да БиХ у наредном периоду треба да спроведе реформе, како би се добили предуслови и консензус о отварању преговора БиХ с ЕУ.

"Да је неко било кога од нас пре две године питао да ли ће Украјина аплицирати за чланство у ЕУ и да ли ће ЕУ отворити преговоре с Украјином и Молдавом вероватно то нико од нас не би рекао", навео је Пленковић, додајући да је Хрватска највећи заговорник чланства БиХ у ЕУ.

Ако се пропусти март, истакао је он, пропустиће се цела једна година – све до јануара 2025, будући да након избора и формирања Европског парламента, следи и формирање Европских институција.

"Морамо бити сигурни да БиХ има резултате. Морамо у наредних шест седмица видети хоће ли се то десити, да је то заиста утемељено на резултатима", рекао је холандски премијер Марк Руте.

Председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто навела је да је на 59. седници усвојено више од 1.500 страница материјала који се односе на владавину права и усклађивања с ЕУ.

"Радимо на бројним законским предлозима и актима. Радимо на променама изборног законодавства. Радимо на домаћим решењима јер је то предуслов за успех. Све треба да учинимо да избегнемо интервенције и наметања решења од стране међународне заједнице јер би то могло нарушити функционисање институција БиХ", поручила је она, а пренео Радио Слободна Европа.

Према њеним речима, очекује се усвајање државног буџета за 2024. годину, а на дневном реду парламента требало би да се ове недеље нађу измене закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

"Надам се да ће у времену испред нас бити усвојене и измене закона о Високом судском и тужилачком већу БиХ. Надам се да ћемо то све испунити до краја марта и састанка Савета ЕУ како би својим радом заслужили отварање преговора с ЕУ о пуноправном чланству", закључила је председавајућа Савета министара БиХ.

Лидери држава и влада Европске уније одлучили су 14. децембра прошле године да отворе приступне преговоре са Украјином и Молдавијом, а са Босном и Херцеговином тек када се испуне критеријуми за чланство.

ЕУ очекује да БиХ испуни 14 приоритета који су јој постављени како би могла отворити преговоре са Европском унијом.